Privreda

Srpska na veresiju gradi i oprema kardiohirurgiju UKC RS!

Univerzitetsko klinički centar (UKC) Republike Srpske traži privatno preduzeće koje će sopstvenim novcem završiti izgradnju, te potpuno opremiti dio Južnog krila za potrebe kardiohirurgije u vrijednosti od oko 16,6 miliona maraka bez PDV-a.

Na ovaj način Vlada Srpske je odobrila sasvim novi vid finansiranja javnih projekata, nakon što je prvo, zajedno sa UKC-om, bila opredjeljenja da se kardiohirurgija izgradi po principu javno – privatnog partnerstva.

Loading...

Južno krilo UKC-a otvoreno je početkom 2016. godine, a u njegovu izgradnju i opremanje uloženo je 25 miliona dolara iz kredita Vlade Republike Koreje. Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić i tadašnji generalni direktor UKC-a Mirko Stanetić istakli su prilikom otvaranja da je “Južno krilo završeno” i da će od februara te godine “čitavo Južno krilo biti u potpunosti u funkciji”.

To očigledno nije bila istina jer je UKC sada raspisao međunarodni tender za finansiranje i realizovanje završetka izgradnje i opremanja preostalog prostora u objektu Južno krilo – Poliklinika UKC-a, a koji je namijenjen za kardiohirurgiju.

Riječ je o vanplanskoj nabavci odobrenoj Posebnom odlukom o pokretanju postupka javne nabavke, a procijenjena vrijednost nabavke, bez PDV-a, iznosi 16.666.667 KM.

Traži se ponuđač koji će izvesti građevinsko – zanatske radove, hidroinstalacije, mašinske instalacije, mašinske instalacije – medicinski gas, elektro – energetske radove, telekomunikacione instalacije, instalacije elektromotornog razvoda, sistem modularnih zidova operacione sale i intenzivne njege, te opremiti prostor medicinskom opremom, kancelarijskim i ostalim namještajem. Nacrtom ugovora, koji je sastavni dio tendera, definisano je da su u cijenu uračunati radovi, instalacija robe, edukacija osoblja, i zakonska stopa PDV-a.

Rok za prijem ponuda je 16. jul ove godine, a ponuđač, između ostalog, treba da posjeduje „uspješno iskustvo u realizovanju jednog ili više ugovora o isporuci robe koja je predmet nabavke u najmanjoj vrijednosti od 16 miliona KM bez PDV-a“.

Treba i da da garanciju od 36 mjeseci na izvedene radove, te minimalno 24 mjeseca na isporučenu i instaliranu robu počevši od dana isporuke i puštanja u rad.

Plaćanje isporučenih i instaliranih roba će se vršiti u najmanje 48 jednakih mjesečnih rata, s tim da prva rata dospijeva na naplatu u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora“, navedeno je u tenderu.

Ako isporuka i instaliranje robe ne bude u ugovorenom roku, prodavac je dužan platiti na ime penala 0,5 odsto od ugovorene cijene za svaki dan zakašnjenja, s tim da ukupan iznos na ime penala ne može biti veći od 10 odsto ukupno ugovorene cijene.

U tenderu nije definisan rok u kojem ponuđač treba sve da završi, već se navodi da „ugovor započinje danom potpisa i traje do ispunjenja obaveza iz predmeta ugovora“.

Direktor UKC-a Vlado Đajić rekao je  da će rok u kojem treba sve da bude završeno biti definisan ugovorom i da će se tražiti najpovoljniji ponuđač, sa najmanjom kamatom.

Očekujem da tender bude završen u iduća dva, tri mjeseca i da ćemo od tog trenutka pa za maksimalno godinu dana imati kardiohirurgiju“, kazao je Đajić.

Dodao je da se projekat radi na ovaj način jer UKC nema para da sam finasira završetak i opremanje kardiohirurgije.

Vlada je garant, ona će plaćati kredit, nećemo mi. Ovaj projekat je odobren, veoma je značajan, jer se ranije spominjalo da to bude javno-privatno partnerstvo, a ovako će to biti vlasništvo Kliničkog centra i Republike Srpske“, rekao je Đajić.

Dodao je da UKC već pregovara sa eminentnim stručnjacima iz Srbije, Slovenije i Austrije da dolaze da operišu pacijenete, a da će paralelno s tim zaposliti domaće ljekare koji će ići na pet godina u inostranstvo kako bi se specijalizovali za najsloženije operacije.

Do sada su pacijenti morali da idu u inostranstvo na operaciju, i Fond zdravstvenog osiguranja je plaćao mnogo za to, a i porodice su imale ogromne troškove, tako da toga više neće biti“, istakao je Đajić.

(capital.ba)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!