Kultura

21. Teatar fest “Petar Kočić: Četa ludih baba drmala scenom

“Ide četa ludih baba” orilo se sa velike scene Narodnog pozorišta Republike Srpske prilikom izvođenja prve takmičarske predstave “Moja ti”, “Ateljea 212”, na 21. Teatar festu “Petar Kočić”.

Isprepleteni životi nekoliko žena starije generacije, prožeti nostalgijom za prošlim vremenima, izgubljenim danima mladosti i ljubavi, prikazani su kroz pregršt momenata radosti, tuge i poljuljane stvarnosti.

Loading...

Dokaz da su tri legendarne glumice Svetlana Bojković, Tanja Bošković i Gorica Popović i nakon toliko godina omiljene jesu snažni aplauzi oduševljene publike.

Predstava “Moja ti”, čiji tekst je stvorila Olga Dimitrijević, a režirala Aleksandra Milavić-Dejvis jeste jedna duboka i slojevita priča, koja progovara o značajnim fenomenima društva u vremenu koje je surovo prema mnogim kategorijama. U čitavu priču, često na veoma suptilan način, utkani su različiti momenti marginalizacije i diskriminacije na generacijskom, socijalnom, ideološkom, seksualnom i intelektualnom nivou.

Generacijski jaz je vjerovatno jedan od zanimljivijih segmenata, što se same predstave, ali i teksta tiče. Na sceni su, pored ove tri glumice, nastupali i Sofija Juričanin, Gorica Šutić i Ivan Mihailović.

Prilikom rada na ovoj predstavi za Svetlanu Bojković je bilo značajno to što jedna mlada osoba, kao što je Olga Dimitrijević, ima sluha za probleme starijih.

– Mi nemamo baš lično iskustvo. Nas narod toliko zna, ali mi gledamo oko sebe. Na svakom koraku vrlo često vidimo ovakve pojave odnosa prema starima, u zdravstvu i svuda, tako da, svesni smo toga. Interesantno je da je Olga Dimitrijević, koja je mlada, bila podstaknuta tom situacijom i da je ona to unela u ovaj komad.

Interesantno je i što se publike tiče, uvek ima starijih, a ima i mlade publike. Podjednako su oduševljeni i mladi i stari. To je jedan fenomen koji se vraća iz publike – rekla je Bojkovićeva.

Glumica Tanja Bošković posebno je pohvalila odnos rediteljke prema glumcima.

  • Nisam dobro razumela ovaj tekst na prvu. Kada sam ga pročitala na papiru, nije mi bio tako atraktivan. Došavši u pozorište da odbijem tekst, upoznala sam Sašu Milavić-Dejvis i shvatila da je to natprirodna pojava u teatru. Ovog puta, u ovom komadu se zaista nisam osećala kao izvođač glumačkih radova, nego kao koautor – kazala je Boškovićeva te dodala da u pozorištu još postoje ljudi u čiju misao i osjećajnost možemo iskreno i duboko da se zaljubimo.

Riječ dramaturga

– Hteli smo da radimo ovaj tekst, a znali smo da može da bude zamka. Stvar procene je da li može da funkcioniše kao predstava ili ne. Ovo je optimalna idealna podela i van “Ateljea 212”. Taj tekst na prvo čitanje može da vas odbije, ima i stav ideološki i niste načisto šta dalje s tim. Tražili smo rediteljku koja može da komunicira sa publikom. Ispostavilo se da je Saša odlično rešenje reditelja – rekla je Jelena Mijović, dramaturg “Ateljea 212”.

 

glassrpske.com

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!