Hronika

Sve više maloljetnih delikvenata, kradu i sa šest godina

Najmlađi maloljetni delinkvent u RS u 2017. godini imao je svega šest godina, a ovo, prema mišljenju stručnjaka, svjedoči o neuspjehu porodice i društva u cjelini da obezbijedi potrebnu brigu i nadzor u odrastanju djece.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS evidentiralo je maloljetna lica od šest i devet godina koja su otuđila tuđe stvari”, potvrđeno je u MUP-u RS.

Prema njihovim riječima, djeca ovog uzrasta po Krivičnom zakoniku RS ne podliježu krivičnoj odgovornosti te stoga nije pokrenut krivični postupak. Nije precizirano o kojoj vrsti krađa se radilo.

Kao počinioci prekršaja, naglašavaju u MUP-u, evidentirano je više lica starosti od 14 godina i to zbog prekršaja vrijeđanje, prema Zakonu o javnom redu i miru.

Napomenuli su da se krivično zakonodavstvo ne primjenjuje prema licu koje u vrijeme kada je djelo izvršeno nije navršilo 14 godina.

“Posebno je zabrinjavajuće što se radi o djeci koja su znatno mlađa od 14 godina, koja ne mogu biti krivično odgovorna, ali koja, s obzirom na svoju razvijenost, nisu u stanju ni da shvate značaj i težinu izvršenog prestupa”, istakli su za “Nezavisne” u Ombudsmanu za djecu RS komentarišući podatak da su i djeca sa šest i devet godina evidentirana zbog krađe.

Kako ističu, protiv njih se ne pokreće postupak utvrđivanja odgovornosti za učinjeni prestup, već se postupa u okviru nadležnosti centara za socijalni rad.

 

“Postupa se u okviru centara za socijalni rad kako bi se mjerama porodično-pravne zaštite jačala odgovornost roditelja, a djeca prevaspitala i odvratila od nedozvoljenih postupaka”, pojašnjavaju u Ombudsmanu.

U Centru za socijalni rad Prijedor kazali su da djeca ispod 14 godina nisu krivično odgovorna pa prema tome sva dalja postupanja se odvijaju u centru za socijalni rad.

“U takvim slučajevima procjenjujemo šta su to slabe tačke kod roditelja i kod djece. Onda se uključujemo i radimo prevenciju nekih neprilagođenih ponašanja kod djece koja su im sklona”, pojasnili su za “Nezavisne” u tom centru.

Kada su generalno u pitanju maloljetni delinkventi, ističu u Centru, oni čine razne prekršaje i krivična djela, a kada su u pitanju delinkventi mlađi od 14 godina, oni su obično skloni asocijalnim ponašanjima, mada, ističu, ima onih i koji krše zakon.

“Mlađi maloljetni delinkventi uglavnom bježe od kuće, ne pohađaju redovno nastavu, skloni su vršnjačkom nasilju i drugim oblicima neprilagođenog ponašanja”, naglašavaju u Centru.

Naveli su da, kada su u pitanju i mlađi maloljetnici od 14 do 16, kao i oni stariji od 16 do 18, oni podliježu krivičnoj odgovornosti, kao i njihovi roditelji.

nezavisne.com

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!