Banjaluka

Nastavlja se betonizacija Banjaluke: Mještani Nove Varoši protiv uništavanja naselja i agresivnih investitora

Grupa građana iz banjalučkog naselja Nova Varoš pokrenula je inicijativu zaštite zelene površine između zgrada koja se planira pretvoriti u gradilište privatnih investitora.

Prije nekoliko dana održali su i protesti stanara koji  se protive izgradnji na ovoj površini. Povodom ovog slučaja i Institucija Ombudsmena za ljudska prava otvorila je istragu.

Loading...

Mještani su nam poslali Primjedbe na nacrt izmjene dijela regulacionog plana, odnosno interpolaciju objekta društvenog sadržaja, za dio parcele u naselju Nova Varoš, na prostoru između ulica Tina Ujevića, Stevana Mokranjca i Dragiše Vasića.

“Sječa drveća i uništavanje zelenila da bi se gradila zgrada od 6 spratova koja će preći u privatne ruke i zarad privatnog interesa je neprihvatljiva. Položaj objekta sa okolnim objektima je katastrofalan i mimo svakog logičkog objašnjenja.

U interesu kog privatnika je ova gradnja, jer znamo da u društevnom nije. Radi profita trebate uništiti jedino naselje koje je urbanistički rješeno do pod konac? Kao da su urbanisti u Gradskoj upravi zaboravili da su im profesori u Građevinskoj školi i na Arhitekstonsko-građevinskom fakultetu kao pozitivan primjer navodili da su dva urbanistički odlično riješena naselja u Banjaluci: Starčevica i Nova Varoš”, stoji u ovoj Primjedbi koju su mještani dostavili Gradskoj upravi.

 

U ovom dopisu, između ostalog, predlaže se da Grad donese izmjene Regulacionog plana po kome će sve zelene površine u naselju Nova Varoš biti predviđene kao parkovi, te da se na taj način može oduprijeti agresivnim investitorima i zaštititi urbanistički savršeno naselje.

Najveći problem je dalje uništavanje zelenih površina koje su u javnom vlasništvu i dodijeljivanje privatnim investitorima mimo volje građana koji tu žive.

Predrag Raosavljević,  pomoćnik Ombudsmena za ljudska prava BiH rekao je da nisu slučajno prvobitni regulacioni planovi, koji su i sada na snazi, zabranjivali dalju gradnju na zelenim površinama u Naselju Nova Varoš ali i drugim gradskim naseljima.

“Pored prava građana na zdravu životnu sredinu, adekvatan životni prostor za odmor i rekreaciju, postavlja se i pitanje neadekvatne infrastrukture, pretjerane urbanizacije, začepljenja odvoda kod oborina, nedovoljnog broja parking mjesta, što je gorući problem i prije gradnje novih stambenih jedinica. Sve navedeno upućuje na zaključak da gradska vlast neplanski, stihijski i fradulozno pristupa urbanističkom osmišljavanju gradskih cjelina, uprkos najavama o progresu u vidu gradskog arhitekte, gradskog menadžera, prestonice kulture i investicija.

 

Ako se ovome ne stane u kraj, možemo očekivati zidanje zgrada na svakom dijelu zelene površine, na igralištima, u parkovima, u neposrednoj blizini postojećih objekata, zaklanjanjem pogleda, pristupa i prostora za redovnu upotrebu već postojećih objekata. Konačno, sve navedeno upućuje i na teško kršenje prava djece, koja gube prostor za igru, druženje, sport i socijaizaciju a nisu u zakonskoj mogućnosti da svoju volju izraze. U uređenoj zemlji to se najstrožije kažnjava”, kaže za BUKU Raosavljević.

 

On kaže da građani u što većoj mjeri treba izraze primjedbe u fazu nacrta izmjena regulacionog plana, kada su oni na javnom uvidu.

“Problem se javlja kod objavljivanja izmjena regulacionog plana, koji se najčešće ističu samo u prostorijama mjesne zajednice, koje nisu stalno otključane, za razliku recimo o obaviještenja povodom izbora, koja se ‘kače’ na svaki ulaz i lako su dostupna. U konkretnom slučaju, građani ulica Dragiše Vasića i Tina Ujevića spontano su se okupili da izraze svoj protest i neslaganje sa izmjenama regulacionog plana. Kada su izrazili namjeru da svoje primjedbe registruju u pismenoj formi u prostorijama mjesne zajednice, gdje je urbanistički plan izložen, predsjednik mjesne zajednice im je odgovorio da ‘nema dovoljno papira’. To upućuje na zloupotrebe predstavnika lokalne zajednice i potencijalne koruptivne radnje, na štetu javne imovine”, pojašnjava Raosavljević.

On kaže da će Institucija Ombudsmena provesti istragu u konkretnom slučaju u pogledu utvrđivanja odgovornosti za nedostupnost uvida u regulacioni plan, u pogledu skraćivanja zakonskog roka za izjavljivanje primjedbe te u pogledu onemogućavanja uslova za izražavanja volje građana.

“Ukoliko se utvrdi pojedinačna odgovornost za propust, motivisana omogućavanjem privatnog investitora da dođe do javne površine, to može predstavljati indicije o postojanju krivičnih djela i poziv za uključivanje nadležnog tužilaštva”, ističe on.

 

Jelena Brkić iz Centra za životnu sredinu kaže da je ovo još jedan od pojedinačnih slučajeva uništavanja javnih zelenih površina u Banjaluci.

“Međutim, najveći problem jeste pristup gradskih vlasti planiranja i uređenja grada gdje iz dosadašnjeg iskustva stičemo utisak sistemskog uništavanja zelenih prostora i ‘betonizacije’ grada te planiranja prema potrebama investitora, a ne građana i građanki ovog grada. Naime, u toku je izmjena nekoliko regulacionih planova u užem centru grada, ali se ne nudi niti jedno inovativno rješenje u pogledu održivog razvoja grada. S obzirom na to da se Banjaluka predstavlja kao regionalni centarm, a plan je da se razvija u pravcu ‘green city’ i ‘smart city’, dok se u praksi dešava upravo suprotno, očekujemo mnogo konkretnija i inovativnija rješenja u cilju postizanja strateških pravaca razvoja grada”, kaže Jelena za BUKU.

Ona ističe da stanovnici Nove Varoši, ali i drugih naselja koji su nezadovoljni ovakvim planskim rješenjima trebaju da se aktivno uključe u proces javnih konsultacija.

“Javni uvid traje do 15. juna te pozivamo sve građane i građanke da Gradskoj upravi dostave agrumentovane komentare u kojima opisuju zašto je važno sačuvati ovu zelenu površinu. Pored toga, gradske vlasti su obavezne da organizuju javnu raspravu o Nacrtu plana do 15. jula na kojoj je neophodno da se pojavi što veći broj građana i građanki. Ukoliko se na adekvatan način koriste zakonom predviđeni mehanizmi moguće je uticati na odluke vlasti, a Građanska inicijativa za Borik je najbolji primjer takve borbe za javni zeleni prostor. Napominjemo da se u tekstualnom dijelu Nacrta plana navodi da je površina u Novoj Varoši u vlasništvu Grada, dakle svih nas, a u skladu sa tim imamo puno pravo na odlučivanje o namjeni te lokacije”, ističe Jelena.

buka.com

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!