Kultura

Marko Nikolić – gorda pojava, odličan glumac i čovjek

Vijest o odlasku glumačke legende Marka Nikolića rastužila je čitav region koji je odrastao uz njegove uloge, a najviše glumački svijet.

Nikolić je preminuo u zvezdarskoj bolnici, a vijest je prva objavila njegova kćerka Mina na društvenim mrežama. Pored zajedničke fotografije sa ocem, napisala je samo njegovu godinu rođenja i smrti (1946-2019).

Loading...

Prve reakcije na tužnu vijest stigle su od njegovih kolega i bliskih saradnika.

Svetlana Bojković, koja u jednoj od najpopularnijih srpskih serija “Bolji život” glumi njegovu suprugu, ima samo najdivnije riječi o ovom glumcu.

– Strašno mi je teško. Ne mogu vam opisati koliko mi je žao što se toliko mučio. On je bio divan čovek i nije zaslužio ovakav odlazak – kazala je Bojkovićeva.

Voja Brajović je takođe rekao samo najtoplije riječi, podsjećajući da na velikane treba da mislimo dok su živi.

– Napustio nas je moj Markić. Studirali smo zajedno. Marko je bio jedna gorda pojava, lafčina, odličan glumac i čovek. Odlaze polako velikani i čini mi se da o njima sada govorimo onako kako je trebalo da to činimo dok su bili živi – rekao je Brajović.

Glumica Ivana Mihić je na svom “Instagram” profilu uz jednu od scena iz zajedničkog filma napisala: “Mir duši velikom umetniku. Vrhunski kolega, jedan od najduhovitijih ljudi, prekrasni Marko Nikolić. Tuga.”

Lidija Vukićević se prisjetila dana kada je Nikolić glumio njenog oca u seriji “Bolji život”.

– Sigurna sam da je smrt samo vidljivi prekid ljubavi. Volim te, Gigo, i uvek ću voleti mog televizijskog tatu – napisala je Lidija Vukićević na društvenim mrežama.

Gorica Popović je na društvenim mrežama objavila fotografiju, s pratećim tekstom, kao iskaz žaljenja i sjećanja na Nikolića.

– Zbogom, druže. Zbogom, Gigo. Prerano – navela je Popovićeva.

Dragana Mićalović, uz fotografiju s jednog snimanja, ostavila je svoj pozdrav od ove glumačke legende.

– Hvala na svemu i zbogom! Dobri naš gazda, gospodine Marko – napisala je Mićalovićeva.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković rekao je da je smrću glumca Marka Nikolića srpsko glumište izgubilo velikog glumca, čovjeka koji je posljednjih 40 godina obilježio film, pozorište i TV serije.

Novaković je istakao da su mnoge generacije odrastale uz njegovu glumu, kojoj je bio apsolutno posvećen.

– Otišao je prerano, jer je mogao još mnogo da da, s obzirom na to koliko je zračio energijom, talentom, pozitivnim odnosom prema mladim ljudima – objasnio je Novaković.

Marko Nikolić je rođen u Kraljevu 20. oktobra 1946. godine. Glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Bio je član Narodnog pozorišta od 1970. godine. Igrao je u pozorištu, na filmu i televiziji. Najpoznatiji je po ulozi Dragiše Popadića, zvanog Giga Moravac iz serije “Bolji život”.

Telegram saučešća

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća povodom smrti glumca Marka Nikolića.

– Otišao je glumac koji je odigrao mnoge uloge za pamćenje – napisao je Vukosavljević u telegramu saučešća porodici i mnogobrojnim poštovaocima istaknutog dramskog umjetnika.

Marko Nikolić u svijesti mnogih ostaje najprije, prema riječima Vukosavljevića, kao glumac koji je u TV mediju oživio lik Karađorđa, nakon dugog perioda bez ključnih tema iz srpske istorije.

– Oživeo ga je s punom glumačkom merom. I u drugim likovima spajao je snagu i senzibilnost, figure koje smo mogli prepoznati oko sebe i zavoleti. Bio je oličenje tzv. našeg čoveka, ali i tumač složenih i nijansiranih dramskih rola. Srpsko glumište ostaje bez još jedne markantne pojave koja je obeležila decenije iza nas u teatru, na filmu i televiziji – rekao je Vukosavljević.

Izvor
Glassrpske
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!