Politika

Većina u vrhu SDS-a za razgovore sa SNSD-om

Glavni odbor Srpske demokratske stranke (SDS), čija je sjednica zakazana za nedjelju u Banjaluci, podijeljen je po pitanju saradnje te stranke sa SNSD-om u ovom mandatu, ali, prema tvrdnjama nekoliko sagovornika, većina članova Predsjedništva i drugih predstavnika pri vrhu stranke je za početak razgovora.

Kako smo nezvanično saznali, potpredsjednici iz prijedorske, dobojsko-teslićke, bijeljinske, zvorničke i sokolačke izborne jedinice su otvoreni za početak razgovora sa SNSD-om o saradnji, dok su potpredsjednici iz gradiške i derventske jedinice nešto uzdržaniji, ali spremni da pod određenim uslovima ipak uđu u razgovore. Jedino su, kako nezvanično saznajemo, potpredsjednici banjalučke i trebinjske izborne jedinice izričito protiv počinjanja razgovora. Takođe, saznajemo da je i Milan Miličević, predsjednik Glavnog odbora SDS-a, za to da se pokuša razgovarati sa SNSD-om. Miličevića smo juče zvali na telefon kako bismo provjerili ove navode, ali nam nije odgovarao na pozive.

Od jednog od naših sagovornika iz SDS-a, za kojeg se smatra da je za saradnju sa SNSD-om, saznali smo da će prijedlog na sjednici Glavnog odbora biti da se formulišu uslovi pod kojima bi SDS, najveća opoziciona partija u RS, ušao u razgovore, a da se onda formira tim koji će imati ovlaštenja da prima ponude koje će stizati.

Loading...

“Sadašnji predsjednik RS, a budući srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je već javno iznio poziv da se razgovara o saradnji na nivou BiH. Mi očekujemo da će takvih i sličnih javnih ponuda biti još narednih dana i sedmica i zato smatramo da bi trebalo da imamo tim koji će imati ovlaštenja da te ponude sasluša”, rekao je taj izvor.

Na naše pitanje koje pozicije bi SDS tražio u tim razgovorima, tvrdi da se uslovi isključivo odnose na programska načela.

“Postoji velika podjela u narodu, koja je očigledna i koja nije dobra. Zato stižu pozivi i iz Crkve i iz Srbije da se pokuša sačuvati jedinstvo i da se napravi blok koji će prevazići ove podjele i koji će se zalagati za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao nam je ovaj izvor.

Od drugog izvora smo saznali da bi Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, mogao sazvati sjednicu Skupštine stranke na kojoj bi ponudio svoju ostavku, čime bi, na neki način, većinski stav Predsjedništva stranke bio stavljen na test pred stranačke delegate.

“Ako se predsjednik (Govedarica) odluči na ovaj potez, to će onda biti jedna vrsta referenduma članstva o budućnosti stranke”, rekao nam je ovaj izvor.

Nezvanično saznajemo da bi, u slučaju da dođe do odbijanja razgovora sa SNSD-om, dio funkcionera stranke koji su osvojili mandate u Narodnoj skupštini RS i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH mogao podnijeti ostavke u stranci i formirati vlastite poslaničke klubove.

U namjeri da provjerimo ove tvrdnje strane u SDS-u koja je za saradnju s najvećom vladajućom strankom u RS, pozvali smo nekoliko ljudi koji važe za protivnike saradnje, ali, ili nam se nisu javili na telefon, ili su odbili da daju ocjenu koliko su ovi stavovi tačni.

Podsjećanja radi, SNSD i SDS već su u pretprošlom mandatu bili u koaliciji, ali je ona raskinuta na pola mandata, kada je stranku vodio Mladen Bosić.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!