Banjaluka

Pravila za bezbjedno uživanje u ljetnim radostima

Omiljena ljetnja zabava, kupanje na bazenima, u rijekama i jezerima, može da ima neželjene posljedice, a da bi one bile izbjegnute, Spasilačka služba Ronilačkog kluba “Buk” ove godine osmislila je brošure i plakate sa najvažnijim mjerama bezbjednog ponašanja.

Ove brošure i plakati će biti podijeljeni i istaknuti u školama i na kupalištima u gradu, ali i cijeloj Srpskoj.

Loading...

Koordinator za rad Spasilačke službe BiH Miroslav Mišković kaže da je, prema statistici Svjetske zdravstvene organizacije, utapanje drugi uzrok smrti djece do 15 godina u svijetu, odmah poslije saobraćajnih nesreća.

U prethodnoj godini, prema podacima naše službe, na plažama i bazenima širom RS na kojima rade spasioci iz “Buka” bile su 952 uspješne intervencije, a u 648 intervencija radilo se o djeci uzrasta do 15 godina – rekao je Mišković.

On je dodao da učesnici projekta imaju za cilj da u direktnom kontaktu djecu upoznaju sa opasnostima i pravilima ponašanja na kupalištima. Mišković kaže da je sadržaj brošura i plakata prilagođen učenicima.

Svi učenici četvrtih razreda osnovnih škola na teritoriji grada, ali i cijele Srpske će dobiti brošure koje ćemo dostaviti školama, a na svim školama će biti postavljeni plakati o bezbjednom ponašanju na kupalištima. Tako će i ostali učenici imati priliku da se upoznaju sa pravilima – rekao je Mišković.

On je naveo da će u drugoj fazi projekta biti organizovano dijeljenje letaka i plakata na kupalištima na području grada Banjaluke i RS, tako da će posjetioci na kupalištima moći vidjeti ove promotivne plakate. Prema procjenama, riječ je o više od 300.000 osoba.

U toku ovih aktivnosti u osnovnim školama biće direktno obuhvaćeno oko 8.000 učenika četvrtih razreda iz cijele RS. Osim toga, plakati će biti postavljeni i na sve osnovne škole, tako da će učenici ostalih razreda osnovnih škola biti upoznati sa našim aktivnostima – rekao je Mišković.

On je naglasio da je s ciljem bezbjednosti djece i odraslih bitno naglasiti i da je opšta preporuka da se izbjegavaju neuređena kupališta na kojima nema spasilaca i kupača i da roditelji nadziru djecu. Projekat je započeo u petak i trajaće tri mjeseca. Za njegovu realizaciju Gradska uprava izdvojila je 1.400 KM, a Kabinet predsjednika Republike Srpske 15.000 KM.

Obuke

Na Gradskom olimpijskom bazenu u Banjaluci u okviru obuke neplivača u tekućoj školskoj godini obučeno je 607 mališana, učenika drugih razreda osnovnih škola.

Od septembra je u planu da još 320 djece naučimo plivanju, a cilj nam je da, vremenom, djeca iz svih osnovnih škola na području grada postanu plivači – rekao je realizator sportskih programa preduzeća Akvana, Draško Madžar.

Pravila:

  • Ne skači u vodu nepoznate dubine i u vodu ulazi postepeno i pažljivo.
  • Poštuj pravila na kupalištu i uvijek plivaj u društvu i u blizini obale.
  • Ako ti je potrebno, pozovi pomoć i ostani smiren, plutaj na leđima i maši rukom za pomoć.
  • U slučaju nesreće pozovi pomoć, pozovi spasioca ili Hitnu pomoć na 124.
(glassrpske)

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!