Magazin

Banjalučani prave jedinstven čamac u svijetu, a sada će tajnu otkriti Italijanima

Ovaj čamac do sada ste mogli vidjeti samo u Banjaluci.

Čuveni dajak čamac koji je jedinstven u svijetu i pravi se samo u Banjaluci, uskoro će biti napravljen i u Italiji, u gradu Trentu. Napraviće ga na otvorenom, pred brojnom publikom za samo tri dana braća Zamolo. Kao što je jedinstven čamac, jedinstvena je i ova porodica-tu i tamo se pojavi neko da sam sebi napravi čamac, ali u suštini dajak čamce trenutno pravi samo porodica Zamolo.

Loading...

Do poziva da dođu u ovaj italijanski grad, došlo je zahvaljujući angažovanju našeg sugrađana koji živi tamo i koji je imao veliku želju da se čamac, ali i sama Banjaluka, predstave Italijanima.

Kako nastaje, nekada nezamjenjivo prevozno sredstvo na Vrbasu, svi prisutni će moći vidjeti, tokom Vigiliane festivala koji se održava na jednom od najljepših trgova, kako vele, u Italiji, a koji za trajanja festivala, poprima izgled srednjovjekovnog grada- nakratko ožive stare tradicije, igre, muzika, zabava i istorijske scene koje svake godine iznova oduševljavaju posjetioce.

festival Vigiliane

Kako je za Buku potvrdio Andrej Zamolo od petka, 22.06., do nedelje, 24.06. on i brat Dario, pod budnim okom njihovog strica Maria Zamola – Cice napraviće banjalučki čamac usred Dolomita.

“U Trentu živi i radi naš Banjalučanin, koji je stupio u kontakt sa organizatorima festivala i kada su oni vidjeli njegov prijedlog, zainteresovali su se i kontaktirali me. Naveli su da im je namjera da brojnoj publici i gostima koji će posjetiti grad Trento tokom prazničnih dana pokažu kako se gradi vrbaski čamac, tipičan za Banjaluku i prihvatili smo tako da ćemo čamac praviti na trgu i svi zainteresovani će moći vidjeti kako on nastaje ”, priča Andrej i dodaje da je rijeka, Adige koja protiče kroz Trento, nešto manja, ali slična Vrbasu, dajak se i ovdje može voziti, te je cjelokupna priča sa te strane interesantna organizatorima festivala.

“Sam dajak čamac još od svog postanka imao je specifičan izgled i oblik trupa koji po svojim karakteristikama maksimalno prilagođen brzom Vrbasu. Ovaj čamac se vozi uzvodno, što znači da vozač čamca, odnosno dajakaš, mora savladati velike brzake, jake struje i dugačke padove koje brza planinska rijeka Vrbas ima i to je ono što dajak čini prepoznatljivim i jedinstvenim u cijelom svijetu”, kaže Zamolo, dodajući da je prilično rijetka ovakva tehnika vožnje čamca. Sličnom tehnikom voze jedino u Cambridgeu i Oxfordu u takozvanim “punting boats”, ali oni voze po mirnim rijekama, kanalima, jezerima ili močvarnim područjima, tako da niko u svijetu, sem Banjalučana, ne vozi po rijeci kakva je Vrbas.

“Mislim da bi saradnja u budućnosti mogla doprinjeti i jednom i drugom gradu u pogledu turizma. Takođe ovo je i jedinstvena prilika da promovišemo naš grad i čamac kojim se toliko ponosimo, ali mnogi van granica naše zemlje nisu čuli za njega”, istakao je Andrej čiji je djed Guido, prvi u porodici napravio nekoliko čamaca oko 1936. godine nakon što se u Banjaluku doselio iz Italije, a otac Antonio prvi čamac izradio je 1963. godine.

Za dajak čamce kažu da postoje od kako postoji i Banjaluka, prvo zato što nije bilo mostova pa je čamac bio jedino riješenje za prelazak sa obale na obalu, a kasnije kada su sagrađeni prvi mostovi, bio je jedini način prelaska preko rijeke, a da se ne plati mostarina.

Specifičan splet okolnosti uslovio je radijus plovidbe na 15 kilometara jezgra naselja kroz koje protiče rijeka male dubine uz obale i pogodnog dna za odgurivanje motkom, a ne veslanje.

Upravo po toj motki koja služi za odgurivanje i zove dajak, vrbaski čamac je dobio ime dajak čamac.

Tokom vijekova ovo neobično plovilo je postalo simbol grada, ostavivši traga u kulturi Banjalučana.

(Tatjana Čalić/6yka.com)

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!