Magazin

Banjalučani prave jedinstven čamac u svijetu, a sada će tajnu otkriti Italijanima

Ovaj čamac do sada ste mogli vidjeti samo u Banjaluci.

Čuveni dajak čamac koji je jedinstven u svijetu i pravi se samo u Banjaluci, uskoro će biti napravljen i u Italiji, u gradu Trentu. Napraviće ga na otvorenom, pred brojnom publikom za samo tri dana braća Zamolo. Kao što je jedinstven čamac, jedinstvena je i ova porodica-tu i tamo se pojavi neko da sam sebi napravi čamac, ali u suštini dajak čamce trenutno pravi samo porodica Zamolo.

Do poziva da dođu u ovaj italijanski grad, došlo je zahvaljujući angažovanju našeg sugrađana koji živi tamo i koji je imao veliku želju da se čamac, ali i sama Banjaluka, predstave Italijanima.

Kako nastaje, nekada nezamjenjivo prevozno sredstvo na Vrbasu, svi prisutni će moći vidjeti, tokom Vigiliane festivala koji se održava na jednom od najljepših trgova, kako vele, u Italiji, a koji za trajanja festivala, poprima izgled srednjovjekovnog grada- nakratko ožive stare tradicije, igre, muzika, zabava i istorijske scene koje svake godine iznova oduševljavaju posjetioce.

festival Vigiliane

Kako je za Buku potvrdio Andrej Zamolo od petka, 22.06., do nedelje, 24.06. on i brat Dario, pod budnim okom njihovog strica Maria Zamola – Cice napraviće banjalučki čamac usred Dolomita.

“U Trentu živi i radi naš Banjalučanin, koji je stupio u kontakt sa organizatorima festivala i kada su oni vidjeli njegov prijedlog, zainteresovali su se i kontaktirali me. Naveli su da im je namjera da brojnoj publici i gostima koji će posjetiti grad Trento tokom prazničnih dana pokažu kako se gradi vrbaski čamac, tipičan za Banjaluku i prihvatili smo tako da ćemo čamac praviti na trgu i svi zainteresovani će moći vidjeti kako on nastaje ”, priča Andrej i dodaje da je rijeka, Adige koja protiče kroz Trento, nešto manja, ali slična Vrbasu, dajak se i ovdje može voziti, te je cjelokupna priča sa te strane interesantna organizatorima festivala.

“Sam dajak čamac još od svog postanka imao je specifičan izgled i oblik trupa koji po svojim karakteristikama maksimalno prilagođen brzom Vrbasu. Ovaj čamac se vozi uzvodno, što znači da vozač čamca, odnosno dajakaš, mora savladati velike brzake, jake struje i dugačke padove koje brza planinska rijeka Vrbas ima i to je ono što dajak čini prepoznatljivim i jedinstvenim u cijelom svijetu”, kaže Zamolo, dodajući da je prilično rijetka ovakva tehnika vožnje čamca. Sličnom tehnikom voze jedino u Cambridgeu i Oxfordu u takozvanim “punting boats”, ali oni voze po mirnim rijekama, kanalima, jezerima ili močvarnim područjima, tako da niko u svijetu, sem Banjalučana, ne vozi po rijeci kakva je Vrbas.

“Mislim da bi saradnja u budućnosti mogla doprinjeti i jednom i drugom gradu u pogledu turizma. Takođe ovo je i jedinstvena prilika da promovišemo naš grad i čamac kojim se toliko ponosimo, ali mnogi van granica naše zemlje nisu čuli za njega”, istakao je Andrej čiji je djed Guido, prvi u porodici napravio nekoliko čamaca oko 1936. godine nakon što se u Banjaluku doselio iz Italije, a otac Antonio prvi čamac izradio je 1963. godine.

Za dajak čamce kažu da postoje od kako postoji i Banjaluka, prvo zato što nije bilo mostova pa je čamac bio jedino riješenje za prelazak sa obale na obalu, a kasnije kada su sagrađeni prvi mostovi, bio je jedini način prelaska preko rijeke, a da se ne plati mostarina.

Specifičan splet okolnosti uslovio je radijus plovidbe na 15 kilometara jezgra naselja kroz koje protiče rijeka male dubine uz obale i pogodnog dna za odgurivanje motkom, a ne veslanje.

Upravo po toj motki koja služi za odgurivanje i zove dajak, vrbaski čamac je dobio ime dajak čamac.

Tokom vijekova ovo neobično plovilo je postalo simbol grada, ostavivši traga u kulturi Banjalučana.

(Tatjana Čalić/6yka.com)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!