Banjaluka

Bivši direktor Sekretarijata za vjere Vlade RS: Spasio život Lukaču pa udario autom dvije učesnice protesta (FOTO i VIDEO)

Jovo Turanjanin, bivši direktor Sekretarijata za vjere, danas je, kako navodi odbornik PDP-a u Skupštini Grada Banjaluke, Draško Stanivuković, udario je automobilom na dve djevojke na pješačkom prelazu.

Djevojke su, po izjavi Stanivukovića, skupa s njim i drugim protestantima svoje nezadovoljstvo cijenama goriva izražavali tako što su neprestano prelazili pješice preko pješačkog prelaza.

Loading...

Turanjanin nije htio biti strpljiv i pričekati da djevojke pređu pješački prelaz, navodi Stanivuković.

Došlo je osam auta policije, kaže Stanivuković. Nisu upisali njega nego nas – dodaje i kaže da će cijeli slučaj prijaviti policiji, budući da su upisali broj tablica.

Sekretarijat za vjere, koji djeluje u sastavu Ministarstva prosvjete i kulture Vlade Republike Srpske, je za vrijeme u kojem je Turanjanin bio direktor (od 2006. – do 2013. godine), raspolagalo sa budžetom od 1.300.600 KM.
Budžet se dijelio po principu: 45 odsto Pravoslavnoj crkvi, 35 odsto Islamskoj zajednici, te 20 odsto Katoličkoj crkvi i Jevrejskoj zajednici.

Turanjanin (na slici dole, krajnje desno) je svojevremeno izavio da je spasio život Draganu Lukaču, u julu 1992. godine izvukavši ga iz sabirnog centra u Šamcu. Lukač je, po njegovoj izjavi, nakon puštanja “pobjegao od ludila u Beč”.

Prenosimo njegovu kompletnu izjavu iz marta 2009. godine.

Direktor Sekretarijata za vjere u Vladi RS Jovo Turanjanin kaže da su on i profesor Aleksa Buha spasili život pomoćniku direktora SIPA Draganu Lukaču u julu 1992. godine izvukavši ga iz sabirnog centra u Šamcu.

– Da je Lukač zatvoren u Šamcu javio mi je iz Sarajeva moj bliski rođak Ljuban u junu 1992. godine. On je oženjen Lukačevom sestrom Marijom tako da smo se ja i Lukač prije rata družili. Nazvao sam odmah profesora Aleksu Buhu, koji je tada bio ministar, a meni i Lukaču ranije profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Buha je upotrijebio sav svoj uticaj i poznanstva da Lukač bude pušten. To se i dogodilo u drugoj polovini jula, kaže Turanjanin.

Podsjeća da su prije toga bili počinjeni zločini nad srpskim civilima u Sijekovcu i u drugim mjestima u Posavini i da je bilo jako teško nekoga osloboditi iz zatvora.

– Moj rođak i snaha zvali su me poslije Lukačevog puštanja i zahvalili mi. Rekli su mi da je Dragan pobjegao od ovog ludila u Beč. Poslije se vratio u Orašje, ne znam koje je poslove obavljao tamo. On me do danas nikada nije nazvao, a zna šta sam učinio za njega. Ali bez obzira na to, ja se ne kajem i opet bih spasio život svakom čovjeku ma ko on bio. Onaj ko spasi jedan ljudski život kao da je spasio cijeli svijet – kaže Turanjanin.

Ističe da su poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma i dolaska mira on i Dragan Lukač, svako u svom entitetu, zauzimali visoke funkcije, i da je prilikom prvih odlazaka u Sarajevo pomišljao da ga potraži, ali da to nije učinio.

– Smatrao sam da je red, ljudski red da mi se javi i kaže hvala za uslugu koja je u tom trenutku bila vrijedna života – kaže Turanjanin.

Ističe da ga je Lukačeva izjava o “grobu i zatvoru” podstakla da ovu priču iznese u javnost.

– Ta morbidna izjava da je “kriminalcima i diktatorima mjesto u groblju ili u zatvoru” upućena je u suštini Republici Srpskoj i srpskom narodu, ali i Miloradu Dodiku koji je, valjda, taj diktator. Svaki napad na legitimno izabrane predstavnike jednog naroda jeste napad i na taj narod i to je tačno – zaključuje Turanjanin.

Pomoć
Jovo Turanjanin kaže da bi i sada, kao hrišćanin, pomogao Draganu Lukaču kad bi mogao.

– Ali moj je utisak da njemu više ne može pomoći niko, osim ako to ne postigne ova moja izjava koju dajem pod punom materijalnom i moralnom odgovornošću. Ako je normalan, trebalo bi da ga otrijezni i spusti na zemlju, kaže Turanjanin.

(izvor izjave: glassrpske)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!