Politika

Ćeranić: Republici Srpskoj se sprema 5. oktobar

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić upozorio je da se Republici Srpskoj sprema isti scenario kao u Srbiji 5. oktobra 2000. godine, te da je ideja da se “na ulicama stvori kritična masa koja bi izazvala nerede, što bi bio povod da se u Srpsku upute snage NATO koje bi smirile situaciju, a zapravo bi učinile sve da se promijeni vlast”.

Ćeranić je naveo da se za taj scenario koristi ne samo ista režija, već i ista scenografija i isti finansijeri.

“Osnovi plan kreatora ovakvog scenarija devastiranja Republike Srpske je teza kada uklonite Milorada Dodika, Srpska se ruši kao kula od karata. Svi njihovi napori idu u tom smjeru, a u agendi im je i kriminalizacija MUP Srpske i eliminisanje Dragana Lukača sa mjesta ministra unutrašnjih poslova, jer se pokazalo da je MUP neprobojna brana” – rekao je Ćeranić

Bezbjednosna situacija

On je ocijenio da je bezbjednosna situacija u BiH kompleksna i veoma napeta, te da su, pored svih bezbjednosnih implikacija koje proističu iz migrantske krize, na sceni i podrivačke, odnosno prevratničke djelatnosti.

“Američka duboka država i zvanični London nastoje da stvore haotično stanje u BiH, a što bi pogodovalo stranoj intervenciji – dodao je Ćeranić, podsjetivši da je tih pokušaja bilo i 2014. godine kada je tokom februarskih protesta u Federaciji BiH zapaljeno nekoliko zgrada kantonalnih vlada, a u plamenu je bila i zgrada Predsjedništva BiH i kada su organizatori, aktivisti nevladinih organizacija na stranim donacijama, pokušali da nemire prenesu i u Srpsku, konkretno u Banjaluku i Bijeljinu, ali se sve svelo na manje grupe koje nisu uspjele animirati širu javnost.

On je naveo da se sve to ponavlja, a da organizatori, isti kao i te 2014, i dalje djeluju iza scene, ali ovoga puta, kako kaže, mnogo suptilnije.

Sada se u Republici Srpskoj, zarad nekih političkih ciljeva, koristi jedna porodična tragedija, smrt 21-godišnjeg Davida Dragičevića. I kao što je Fahrudin Radončić, te 2014. ministar bezbjednosti u Savjetu ministara, podržao demonstrante, danas to ponovo radi kadar SDS-a, Dragan Mektić. On otvoreno podržava protestna okupljanja. To čine i iste ambasade, ali ipak mnogo diskretnije. I sve drugo je isto.
Ponovo svoje performanse izvodi nevladin sektor obučen od otporaša Srđe Popovića – istakao je Ćeranić.

Povod za eskalaciju

Na pitanje hoće li oktobarski izbori biti povod za eskalaciju tenzija u Srpskoj, Ćeranić kaže da su tenzije stvorene, a kada će i da li će doći do eskalacije, zavisi od toga hoće li “otporaši” uspjeti da stvore kritičnu masu od najmanje 10.000 ljudi i pokrenu je sa banjalučkog Trga Krajine.

“Iz iskustva 5. oktobra, događaja u Ukrajini, Libiji, Siriji… znamo da se tada ispolji nasilnički karakter “nenasilnih protesta”.
Sigurno je da bi policija Srpske zaštitila njene institucije, ali bi nakon takve intervencije uslijedile optužbe, a OHR bi mogao situaciju okarakterisati kao haotičnu i pozvati NATO da zaštiti Dejtonski sporazum. U tom kontekstu treba i posmatrati dolazak 40 britanskih komandosa, elitne jedinice namijenjene za izvođenje specijalnih, odnosno obavještajnih operacija, koji bi uz NATO snage iz susjedne Hrvatske mogle ugroziti politički kapacitet Srpske” – istakao je Ćeranić.

 

(vesti - online)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!