Privreda

Blokirane pare od akciza: Autoputevi Republike Srpske vratili ratu kredita pozajmicom iz budžeta

Poreski obveznici su direktno iz budžeta RS platili ratu kredita od 11,9 miliona evra jer je “Autoputevima Republike Srpske” blokiran novac koji su vozači platili po osnovu akciza.

U ovom javnom preduzeću za Srpskainfo kažu da su ratu kredita dospjelu u ovom mjesecu stranim kreditorima vratili pozajmicom koju su dobili od Vlade RS.

Loading...

– Pozajmica će biti vraćena ili od novca prikupljenog po osnovu akciza ili od kreditnog zaduženja, u zavisnosti od toga šta prvo bude okončano – obrazlažu u “Autoputevima RS”.

Više od 100 miliona konvertibilinih maraka od akciza na naftne derivate blokirano je na računu Centralne banke Bosne i Hercegovine jer članovi Upravnog odbora za indirektno oporezivanje BiH ne mogu da se dogovore kome koliko novca pripada. Novac se ne raspoređuje od februara od kada je stupio na snagu novi Zakon o akcizama, odnosno od kada su akcize na naftne derivate povećane za 0,18 konvertibilnih maraka po litru.

Zakon je regulisao i da taj novac ide direktno na račune “Autoputeva RS” i “Autocesta FBiH” kako bi mogli da finansiraju gradnju puteva, odnosno da vraćaju dospjele rate kredita za već izgrađene dionice autoputeva u Bosni i Hercegovini.

Stigla naplata

U međuvremenu je na naplatu stigla prva od dvije godišnje rate, a kako ne bi došlo do kašnjenja i plaćanja penala Vlada RS je pozajmila novac ovom preduzeću.

Zbog neizvjesnosti oko dogovora u vezi sa raspodjelom novca, “Autoputevi RS” su, po dobijanju saglasnosti Vlade RS, pokrenuli postupak javne nabavke kratkoročnog kreditnog zaduženja kod komercijalnih banaka u iznosu od 40 miliona konvertibilnih maraka.

– Postupak javne nabavke otvoren je do 12. jula. Rok otplate je jedna godina sa fiksnom kamatom tokom cijelog trajanja ugovora o kreditu i plaća se samo na iskorištena sredstva – navode u “Autoputevma RS”.

Objašnjavaju da su posegnuli za kreditom radi obezbjeđenja sredstava za nesmetan rad preduzeća, što podrazumijeva i servisiranje kreditinih obaveza prema evropskim bankama.

– Budući da je prihod od akciza na naftne derivate ujedno i naš glavni prihod iz kojeg se servisiraju kreditne obaveze prema evropskim bankama, do postizanja dogovora o raspodjeli prikupljenog novca bilo je neophodno obezbijediti druge načine finansiranja – kažu u “Autoputevima RS”.

Uvjereni su da će do okončanja postupka kreditnog zaduženja, za šta je potrebno oko dva mjeseca, biti postignut dogovor o podjeli novca od akciza, “tako da kreditno zaduženje neće biti ni potrebno”.

Druga rata kredita ovom preduzeću dospijeva u decembru i ona iznosi 12,4 miliona evra.

Kredite su odobrile Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska investiciona banka (EIB) za realizaciju projekta izgradnje mreže autoputeva i brzih puteva u Republici Srpskoj.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH na tri uzastopne sjednice nije postigao dogovor oko raspodjele novca od akciza na naftne derivate. Predstavnici FBiH traže da tom entitetu pare idu po većem koeficijentu, odnosno traže više para. Predstavnici RS su protiv toga, mada mnogi veruju da će dogovor postići politički lideri, pa onda UO UIO BiH.

Dodik: Politikanstvo SDS

Predsjednik RS Milorad Dodik ocijenio je da je inicijativa SDS o stavljanju van snage seta zakona o akcizama, po kojem bi naftni derivati bili oporezovani manje za 0,18 KM sa PDV, čistim politikanstvom.

– Ponoviću, ne mogu se graditi putevi i autoputevi bez akciza. Nijedna zemlja na svijetu nije izgradila autoput iz neke vasione. Tu se ništa neće promijeniti. Dakle, cijena goriva isključivo zavisi od kretanja na svjetskom tržištu, a takse koje je ovdje uvela država čak su manje nego u regionu – istakao je Dodik.

(srpskainfo)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!