Privreda

Kako posluju apoteke u BiH: U prošloj godini građani potrošili preko 615 miliona KM u apotekama

Tržište lijekova jedno je od tri najprofitabilnija biznisa u svijetu, a pokazatelji govore kako je Bosna i Hercegovina zemlja koja ima najviše apoteka po glavi stanovnika u regiji.

U njima su bh. građani u protekloj godini utrošili 615.877.963 KM, a do povećanja potrošnje lijekova najviše dolazi u zimskom periodu – kada je sezona gripa i prehlada. Osim ‘sezonskih’ gripa i prehlada, velika količina novca izdvaja se za kontroliranje zdravstvenih problema, a proteklih godina najviše su se prodavali lijekovi za bolesti kardiovaskularnog sistema. Slijede lijekovi za bolesti metabolizma i alimentarnog trakta, te za bolesti nervnog sistema.

Loading...

Kada je riječ o kompanijama koje plasiraju lijekove na bh. tržište, čak njih 326 predale su završni godišnji finansijski izvještaj za 2017. Uvidom u podatke koje je  na raspolaganje dao LRC BIS, možemo vidjeti kako je kroz protekle tri godine ukupan broj zaposlenih porastao za 12 posto, a isti postotak rasta prati i ukupan prihod od prodaje.

Međutim, taj rast je višestruko izraženiji kada govorimo o ukupnoj dobiti. Tako smo u 2015. imali dobit od 18.378.513 KM, da bi u posljednjem godišnjem izvještaju kompanije prijavile dobit od 26.340.417 KM, što je povećanje od 43 posto. Jasno je kako tržište lijekova u našoj državi bilježi veliki rast, ali također je fascinantan podatak kako je prihod od izvoza u posljednje tri godine skočio za nevjerovatnih 6.075 posto!

Apoteke Sarajevo i dalje su lider kada govorimo o najuspješnijim kompanijama po prihodima od osnovne djelatnosti, iako su oprihodovale manje nego godinu ranije. Sada im za vratom opasno puše Moja apoteka iz Banja Luke, koja u protekle tri godine bilježi veliki rast. Među prvih pet kompanija još su se smjestili Ibn-Sina iz Tuzle, Apoteke B Pharm Novi Grad, te Lupriv ljekarne iz Mostara.

Pogled na tabelu najuspješnijih kompanija po ukupnoj dobiti pokazuje da su Apoteke Sarajevo zauzele tek deveto mjesto, iako u posljednje tri godine u ovom segmentu bilježe rast od čak 378 posto. Još tri kompanije među prvih deset ostvarile su impresivnu dobit u periodu od 2015. do 2017. godine. Tako je bijeljinski Atom 96 u ovom periodu rastao čak 651 posto, zenička Pharmacija 105 posto, dok je najveći skok (831 posto) ostvario Al-Hanapzu iz Goražda.

(poslovnenovine.ba)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!