Kultura

Za Zlatnu palmu u trci 20 filmova

Festival će ove godine odati poštu nedavno preminuloj rediteljki Anjes Vardi, sa njenim likom na glavnom plakatu festivala.
Kanski festival (Foto:@THR) - Foto: Twitter

Organizatori 72. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu saopštili su spisak filmova koji će se takmičiti za Zlatnu palmu.

Ovogodišnji predsjednik žirija koji će uručiti Zlatnu palmu biće meksički reditelj Alehandro Gonzales Injaritu.

Ken Louč, Pedro Almodovar, Terens Malik, Džim Džarmuš i braća Darden, dosadašnji laureati Kanskog festivala, ponovo su se našli u glavnom takmičarskom programu na ovogodišnjoj Kroazeti, rekao je selektor kanske smotre Tjeri Fremo.

Festival će otvoriti film “Mrtvi ne umiru” američkog nezavisnog reditelja Džima Džarmuša, koji je 1984. godine dobio Zlatnu palmu za ostvarenje “Čudnije od raja”.

Louč će predstaviti ostvarenje “Izvinite, nedostajete nam”, a Alomodovar “Bol i slava” sa Antoniom Banderasom u glavnoj ulozi.

U glavnom takmičarskom programu su i dvostruki kanski pobjednici braća Darden sa filmom “Mladi Ahmet”.

Terens Malik predstaviće svoj dugo očekivani film “Tajni život”, a Mati Drop ostvarenje “Atlantis”.

Ksavijer Dolan uvršten je u konkurenciju najveće filmske smotre sa ostvarenjem “Matijas i Maksim”.

Ira Saks predstaviće film “Frenki”, Džesika Hausner “Malog Džoa”, dok će Elija Sulejman, čest gost Kana, imati premijeru ostvarenja “To mora biti raj”.

Čuveni Klod Leluš predstaviće se van konkurencije, ali u glavnom programu, sa ostvarenjem “Najbolje godine života”, Abel Ferara predstaviće film “Tomaso”, a Vrener Hercog “Porodičnu romansu”.

Dugo očekivani novi film Kventina Tarantina “Bilo jednom u Holivudu” nije se našao u konkurenciji za Zlatnu palmu, jer, kako se nezvanično saznaje, Tarantino nije sasvim završio produkciju.

Festival će biti održan od 14. do 25. maja, a glavnim žirijem predsjedavaće jedan od najpoznatijih filmskih autora današnjice Alehandro Gonzalez Injaritu.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!