Banjaluka

Radojičić najavio formiranje Foruma za bezbjednost građana. Mazanje očiju ili iskrena inicijativa?

Nakon stradanja Davida Dragičevića, bombe ispod automobila profesora i ispaljivanja zolje na zgradu, gradonačelnik Igor Radojičić odlučio je da formira novo tijelo i podigne nivo bezbjednosti u gradu.

Igor Radojičić

Gradonačelnik Igor Radojičić, predložio je da se formira forum za bezbjednost građana s ciljem da se i oni uključe i predlože mjere za podizanje stepena bezbjednosti u gradu.

– Svjesni smo da je potrebna bolja komunikacija između policije, nadležnih institucija i građana. Forum bi analizirao stanje i davao prijedloge u vezi sa poboljšanjem bezbjednosti na „osjetljivim“ lokacijama, poput noćnih klubova, škola i drugih mjesta na kojim se, potencijalno, mogu očekivati bezbjednosni problemi – rekao je Radojičić.

I tako, dok većina nadležnih tvrdi da nema razloga za brigu i da je stepen bezbjednosti u Banjaluci na visokom nivou, sudeći po novom prijedlogu, gradonačelnik ne misli tako.

Prijedlog će se pred odbornicima naći za nekoliko dana i to na sljedećoj Skupštini, spominje se i video nadzor u gradu, a mišljenje gradskih tribuna su podijeljena.

Marinko Umićević

Odbornik SNSD, Marinko Umičević, kaže da je to dobra ideja, ali da je ipak mišljenja da institucije treba da rade svoj posao i da one vode računa o bezbjednosti.

– To je posao institucija, ali ne mogu reći da prijedlog nije dobar. Građani treba da budu uključeni, jer uvijek je lakše kada je uključeno više ljudi, koji, samim tim, raspolažu sa više informacija – rekao je Umičević, te dodao da posebno podržava uvođenje video nadzora po cijelom gradu.

Učiti djecu o bezbjednosti

Umičević dodaje da podržava i prijedlog da u sve budu uključene škole, jer djeca treba da uče o bezbjednosti, kako bi znala da se ponašaju u određenim situacijama.

– Uvijek treba da budemo spremi na sve. Naša djeca ne znaju kako da se ponašaju kada neko napadne autobus ili ako se nađu na mjestu gdje je postavljena bomba – dodao je Umičević.

Mirna Savić Banjac

Za razliku gradonačelnikovog stranačkog kolege, odbornica NDP-a, Mirna Savić Banjac, kaže da vjerovatno neće podržati njegov prijedlog.

– Ovo je samo pokušaj da pokažu da se nešto radi, ali formiranje foruma neće donijeti nikakve rezultate. Gradonačelnik je imao priliku da održi tematsku sjednicu o bezbjednosti u gradu nakon stradanja Davida Dragičević, ali to nije uređeno. Smatram da ni ovo nije uradio bez da se konsultovao sa svojim stranačkim liderima i da je sve samo mrtvo slovo na papiru – smatra Mirna.

Ona dodaje da je najavljeni forum samo još jedan formalan način da se narodu pokaže da oni ipak nešto rade.

Ni gradonačelnik ne vjeruje institucijama

Sličnog mišljenja je odbornik SDS-a, Aleksandar Petković, koji kaže da institucije treba da rade svoj posao, a ne da ga građani i odbornici rade po forumima.

– Gradonačelnik je ovim sam prizano da ne vjeruje institucijama Republike Srpske, pa je konačno nešto preduzeo. Do sada ni on, ni gradska Skupština nisu htjeli da pokažu interesovanje za slučaj stradalog dječaka iz Banjaluke, a prošlo je tri mjeseca od slučaja koji je ostavio velike tragovena Banjaluku i još će se dugo pričati o tome – smatra Petković.

Dodaje da ne misli da forum nije potreban, ali da je ipak vrijeme da se posao vrati u institucije koje moraju biti u službi građana.

– Naravno da podržavam i kamere po gradu i forume koji uključuju više ljudi, ali to samo pokazuje da se sve svelo na građane, jer institucije ne rade svoj posao – dodao je Petković.

Dok jedni podržavaju gradonačelnikov prijedlog, a drugi ne, svi su saglasni sa jednim – bezbjednost u Banjaluci nije na zavidnom nivou i vrijeme je da Grad nešto uradi. Kako će odbornici glasati vidjećmo 26. juna na gradskoj Skupštini, kada će se ovaj prijedlog naći pred njima.

Uključene škole, policija i bolnice

Prema prijedlogu ove odluke, članovi foruma bi bili: građani iz pet mjesnih zajednica, načelnik Policijske uprave Banjaluka, direktor Centra za socijalni rad, šef vatrogasne jedinice, direktor Doma zdravlja, predsjednici aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, načelnik Komunalne policije, te koordinator projekta „Rad policije u zajednici“. Sa druge strane, Gradsku upravu bi predstavljali gradonačelnik i predsjednik Skupštine grada.

(srpskainfo)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!