Politika

Željka Cvijanović: Poslije konsultacija, pokreće se procedura povećanja plata (Video)

Poslije konsultacija pokrenuti proceduru povećanja plata

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je danas da će Vlada odmah poslije konsultacija sa socijalnim partnerima, poslodavcima, sindikatom i sa Savezom opština i gradova, pokrenuti proceduru povećanja plata u Srpskoj. Cvijanovićka je navela da će sve to dešavati u sedmici koja slijedi.

“Idemo na usvajanje na Vladi, a potom upućujemo parlamentu. Neka predviđena dinamika je bila da se povećanje odnosi na avgustovsku platu, s obzirom da nije realno da ranije prođe proceduru u parlamentu i stupi na snagu. Čuli ste da imamo nekih devet-deset zakona o kojima ćemo veoma brzo raspravljati u parlamentu”, rekla je Cvijanovićka novinarima u Istočnom Sarajevu.

Loading...

Ona smatra da je to dobra mjera, ali je naglasila kako ima određenih strahova sa lokalnog nivoa, odnosno od načelnika opština da će to značiti gubitak određenih sredstava za lokalne zajednice.

“Uvjeravam ih da će se to nadomjestiti. Prvo, zato što ćemo sigurno i kroz povećanu potrošnju i povećan broj radnika i sve druge mjere, kao i kroz sredstva koje mi obezbjeđujemo iz Budžeta Republike, a služe za realizaciju investicija na lokalnom nivou, opet imati izbalansirane budžete i to neće predstavljati nikakav poseban problem”, objasnila je Cvijanovićka.

Ona je naglasila da nema nikakvu dilemu da je ovo dobra i pravedna mjera koja se odnosi na sve radnike.

“Hoćemo da dođemo do svakoga i nećemo da pravimo razliku između javnog i realnog sektora, ali isto tako postavili smo i neke visoke ciljeve”, naglasila je Cvijanovićka.

Ona je istakla da poslodavci u realnom sektoru znaju da se plate moraju povećavati, te da su oni svjesni činjenice da se danas ljudi zapošljavaju, odnosno da im se za plate izdvaja 900 do 1.000 KM za nešto za šta su doskora izdvajali 400 do 500 ili 600 KM.

Cvijanovićka je rekla da je ovo način da se napravi dobra polazna osnova da svi imaju isto povećanje, uz razliku onih najmanjih plata koje postoje u javnom sektoru.

“Tu definitivno treba intervenisati više. Ponosna sam što možemo da predložimo ovo povećanje, jer to znači da je Republika Srpska dobro kapacitirana, da može da osmisli zakonska rješenja, da u situaciji kada se opštine zabrinu šta da rade u nedostatku prihoda možemo da im kažemo da imamo rješenje da se to sanira. To znači da idemo naprijed”, poručila je Cvijanovićka.

 

(rtrs)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!