Hronika

Hrvatu dvije godine uslovno zbog ustaškog pozdrava u Blajburgu

Austrijski sud u Klagenfurtu izrekao je novu kaznu zbog promovisanja ustaškog pozdrava “Za dom spremni” – neimenovani Hrvat (69) kažnjen je na dvije godine zatvora uslovno zbog uzvikivanja ovog pokliča na komemoraciji na Blajburgu.

Optuženi se branio tvrdnjom da je riječ o hrvatskom pozdravu, ali porota to nije uvažila.

Loading...

Hrvatski istoričar Mario Jareb, koji je na suđenju bio kao svjedok i koji je doktorirao na ustaškom pokretu, potvrdio je da se radi o ustaškom pozdravu iz doba Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

On je objasnio da se podizanje ruke uz povik “Za dom spremni” počelo upotrebljavati tokom NDH, a da se do tada “Za dom spremni” govorilo “bez podizanja ruke”.

Optuženi je ustvrdio da je i predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović položila zakletvu uz sporni pozdrav, ali Jareb je to negirao – navode austrijski mediji.

Advokat je tražio oslobađajuću presudu s obzirom da “hrvatski pozdrav” u Austriji nije zabranjen.

Porota je optuženog jednoglasno proglasila krivim na osnovu iskaza svjedoka, ali i na osnovu izjave austrijskom javnom servisu ORF u kome je hvalio nacionalsocijalistički režim.

Sudija je kaznu preinačio u uslovnu zbog činjenice da ovaj 69-godišnjak do sada nije osuđivan.

Nakon presude hrvatski državljanin je uz pratnju policije odvezen do granice, s obzirom da mu je izrečena zabrana boravka na tlu Austrije.

Jedan hrvatski državljanin je 19. juna već osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog pozdravljanja Hitlerovim pozdravom na komemoraciji na Blajburgu, a i njemu je kazna preimenovana u uslovnu.

(srna)

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!