Banjaluka

Banjalučki odbornici dali zeleno svjetlo za osnivanje foruma za bezbjednost građana

Forum za bezbjednost građana biće savjetodavni organ u Skupštini grada, koji će zasjedati barem dva puta godišnje i predlagati mjere za poboljšanje bezbjednosti u gradu, rekao je danas gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić na sjednici Skupštine grada.

Odbornici su danas na sjednici dali zeleno svjetlo za Prijedlog odluke o osnivanju ovog foruma.

“Forum predstavlja oblik saradnje i komunikacije građana sa drugim institucijama po pitanju bezbjednosti. Dakle, grad povezuje predstavnike srednjih i osnovnih škola, mjesne zajednice, građane, NVO i policiju da razgovaraju i predlažu šta je potrebno ili dobro u oblasti bezbjednosti”, objasnio je Radojičić.

On je kazao da su iskustva drugih gradova koji već imaju ovaj forum, među kojima je i Prijedor, pozitivna, te da ga je to rukovodilo da predloži njegovo formiranje.

“Imam osjećaj da građani žele predložiti dosta stvari, te da imaju ideja i inicijativa”, rekao je Radojičić.

Komentarišući koliko je formiranje foruma za bezbjednost povezano sa slučajem Davida Dragičevića, Radojičić je naglasio da je nesumljivo da je interesovanje građana poslije toga za bezbjednost poraslo i da se u jednom periodu osjećala i zabrinutost građana za bezbjednost.

“Grad nema nadležnost nad sudom, policijom ili tužilaštvom, ali na ovaj način ćemo pokušati sublimirati prijedloge građana, te ih povezati s policijom i drugim institucijama”, objasnio je on.

Radojičić je rekao da, kada je u pitanju informacija o stanju sudskih i upravnih aspekata zaštite imovinskih prava i interesa grada, Banjaluka ima mnogo različitih upravnih, parničnih i drugih postupaka, te da je u proteklih godinu dana grad imao uspjeha i dobio je nekoliko predmeta.

“Dobili smo jedan predmet Poljoprivredne škole, dobili smo ‘Naš dom’, ‘Građu’ i nekoliko drugih velikih predmeta koji su nas godinama opterećivali. Neki od njih su i ‘Autoprevoz’, autobuska stanica i Muzej savremene umjetnosti RS, kao i ‘Agropromet’ na nekim lokacijama”, rekao je Radojičić.

Dodao je da je sudstvo sporo i da su svi ti postupci trajali dugi niz godina, te da neki još nisu ni pravosnažni.

“Grad preduzima mjere na zaštiti svoje imovine i to je u proteklih godinu dana bilo vidljivo i rezultiralo krivičnim postupcima protiv lica za koja se sumnja da su načinila štetu gradu”, objasnio je Radojičić.

Naglasio je da je nemoguće procijeniti vrijednost sudskih sporova, jer se često zbog plaćanja sudskih troškova procijenjena vrijednost spora u startu stavlja na manju vrijednost.

Radojičić je objasnio da postoji osam sporova u vezi s Poljoprivrednom školom.

“Vrijednost jednog zemljišta, koja se u sudskom sporu cijeni 50.000 KM, je neuporedivo veća, jer se iz njega računaju sudski troškovi, a stvarna vrijednost je znatno veća”, pojasnio je Radojičić.

(NN)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!