Politika

PDP: Tražićemo spisak fondova koji su kupili obveznice Vlade Srpske

Predsjednik Ekonomskog savjeta PDP-a Jelena Trivić rekla je danas da će ova stranka tražiti od Vlade Republike Srpske spisak institucija i fondova koji su kupili obveznice Vlade u primarnoj emisiji, kojima se Srpska zadužila na međunarodnom finansijskom tržištu.

Trivićka je ocijenila da, ako su “obveznice kupili neki sumnjivi fondovi formirani na bazi novca koji je iznesen iz Srpske, pa se sad vraća u legalne tokove uz kamatu”, onda “takav vid zaduživanja jako loš”.

Loading...

“Zašto na domaćem tržištu više nema interesa za ulaganje u državne hartije od vrijednosti, u ovom slučaju obveznice, odnosno da li banke primijete određen rizik za ulaganje u obveznice Srpske?”, upitala je Trivićka novinarima u Banjaluci.

Ona je dodala da kamatna stopa od 4,5 odsto nije mala, te da se mogla postići mnogo niža stopa na domaćem tržištu.

Dug

Kada je riječ o ukupnom dugu Republike Srpske, Trivićka je navela da se ukupan dug može posmatrati jedino ako je u njega uključen i dug javnih preduzeća.

“Garant duga javnih preduzeća u konačnici je budžet Republike Srpske. Prema podacima koje imam, moja procjena je da je ukupni dug Srpske 5,8 milijardi”, kaže Trivićka.

Govoreći o penzijama, Trivićka je navela da je prosječna penzija u maju iznosila 357 KM, dok je u decembru 2014. godine bila 337 KM, što je “rast od šest odsto, odnosno za 20 KM u apsolutnom iznosu”.

Prema njenim riječima, može se očekivati da rast BDP-a u Srpskoj bude pet ili šest odsto, a ne dva odsto koliko je sada, jer je naslonjena na Njemačku, koja ima rast BDP od 2,5 odsto i utiče na razvoj cijele Evrope.

Govoreći o rastu prihoda Poreske uprave Republike Srpske, Trivićka tvrdi da taj “rast nije bio na bazi privredne aktivnosti, nego na osnovu izmirenja ranijih obaveza”.

“Preduzeće ‘Željeznice Republike Srpske’ diglo je kredit kod Svjetske banke za izmirenje dugova za poreze i doprinose na plate radnika, te u Poresku upravu uplatilo 35 miliona KM, a iz tih kredita porasli su poreski prihodi”, navela je Trivićka.

Ona smatra da se najavljeni rast plata od 30 KM građanima predstavlja kao “neki veliki uspijeh”, iako im je “to djelimično uzeto uvođenjem akciza koje su uticale na lančani rast svih cijena”.

Trivićka je podsjetila da PDP ima svoj pogram i plan koji je već predstavljen građanima, a u okviru kojeg je planirano rasterećenje privrede putem smanjenja poreza i doprinosa na plate, te reprogram duga, kao i niz mjera u oblasti javnih finansija koje se odnose na objavljivanje i transparentnost u trošenju javnih sredstava.

(srna)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!