Banjaluka

Nakon pisanja GlasaBanjaluke, građani organizovali proteste koji su urodili plodom

Prije dvadesetak dana smo pisali o višegodišnjim mukama građana u lazarevskom kvartu. Taj članak možete pročitati na ovom linku. Nakon toga se za cijelu stvar zainteresovao banjalučki odbornik Draško Stanivuković koji je organizovao stanare kvarta u proteste koji su, konačno, urodili plodom.

Gradska uprava će izgraditi kanalizaciju za tri zgrade u Ulici despota Stefana Lazarevića, nakon protesta ogorčenih stanara sa maskama na licima.

Loading...

Mještani ovog dijela Lazareva godinama nemaju osnovne uslove za život, kanalizaciju, asfalt i rasvjetu, zbog čega su se nedavno i okupili u naselju, te upozorili nadležne da će doći i pred Gradsku upravu ukoliko im ne pomognu.

Njihovo javno negodovanje čini se urodilo je plodom, jer su iz Grada obećali da će im izgraditi potrebnu infrastukturu. Naime, na sastanku predstavnika stanara sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem dogovoreno je da će uskoro biti napravljena kanalizacija, potvrdio je predsjednik savjeta mjesne zajednice Lazarevo Žarko Berić koji je takođe učestvovao u razgovoru.

– Zgrade sagrađene prije osam godina, ali nemaju ni upotrebnu dozvolu, jer je investitor ostao bez novca i stanari su tada bili prinuđeni da se usele. Gradonačelnik je obećao da će Grad uraditi urbanističko tehničke uslove i projektnu dokumentaciju za priključak na kanalizacionu mrežu, samo treba vremena jer je prije početka gradnje potrebno riješiti i neke imovinsko pravne probleme na tom terenu. Grad će u tom periodu ako bude bilo potrebe stanarima platiti pražnjenje septičkih jama – izjavio je Berić i dodao da će kada se steknu finansijski uslovi njihova ulica biti i asfaltirana.

Berić je pozvao mještane i da, umjesto protestima, ubuduće sve probleme rješavaju redovnim putem.

– Molim građane da za sve probleme pošalju dopis savjetu MZ, jer smo mi legalno izabrani predstavnici – precizirao je on.

Stanari zgrada u kojima živi oko 400 ljudi, kažu da su otkako su uselili u stanove tek sada prvi put odahnuli.

– Kanalizacija nam je najveći problem i nadamo se da će biti riješena kako su nam obećali. Ništa više ne vjerujemo dok ne vidimo svojim očima da se radi. Sačekaćemo dva mjeseca koliko su nam u Gradu rekli da im da treba dok pripreme uslove za gradnju, ali nećemo odustati od svojih zahtjeva. Važno nam je i da nam asfaltiraju sto metara puta do zgrada- rekli su stanari nakon sastanka.

Riješiti prioritete
Stanari kažu da im je najteže što žive pored otvorenih septičkih jama i ne smiju djecu pustiti napolje.

– Znamo da se svi protesti povezuju sa politikom jer je izborna godina, ali mi se nismo okupili zbog toga, šta god drugi mislili. Najviše nas je izrevoltiralo kada smo vidjeli koliko se para iz budžeta daje na neke nebitne stvari, a prioriteti se zaobilaze- poručili su ranije stanari. Njihov protest podržao je odbornik Draško Stanivuković.

(srpskainfo/GB)

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!