Hronika

Prekinuto krijumčarenje arheoloških predmeta koji su se prodavali i u Srbiji

Italijanska policija prekinula je aktivnosti međunarodne kriminalne grupe koja je pljačkala drevne lokacije na jugu Italije i krijumčarila kradene arheološke predmete vrijedne nekoliko miliona evra, koji su se, između ostalog, prodavali i u Srbiji, saopšteno je iz policije.

U današnjem saopštenju navodi se da je policija izvršila više od 80 pretresa u Italiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, NJemačkoj i Srbiji, da je uhapšeno 23 ljudi i pronašla oko 10.000 arheoloških predmeta.

Grupa je radila izvan granica Italije i vršila protivzakonita kopanja u područjima koja arheolozi tek treba da istraže.

Iz policije ističu da službe prate grupu još od maja 2017. godine i da su korišteni oprema za prisluškivanje i video-nadzor kako bi se saznalo kako su pronađeni predmeti i kako se prodaju u inostranstvu.

Posrednici koji su pokušavali da prodaju predmete radili su blizu Londona, Minhena, Dižona i Vršca, a predmeti su ukradeni sa lokacija među kojima su neke iz četvrtog ili petog vijeka prije nove ere.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!