Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

“Veliki brat” stiže i u Šume Srpske

“Šume Republike Srpske” raspisale su međunarodni tender za nabavku novog integralnog informacionog sistema, vrijednog 5,5 miliona maraka, a koji bi, pored brojnih unapređenja u poslovanju, trebalo i da spriječi eventualne zloupotrebe.

Navedenim sredstvima planirana je nabavka hardvera i softvera, kao i nabavka terenskih uređaja za pet šumskih gazdinstava, koliko je planirano u testnoj fazi. Kako saznajemo, svi podaci u vezi sa sirovinom će se unositi na mjestu nastanka u mobilne uređaje, na kojima će se nakon toga vršiti njihovo praćenje.

Preko ovog sistema, putem GPS-a, biće moguće pratiti vozila, a u planu je i da se na pojedinim šumskim putevima uspostavi i video-nadzor.

U njemu će se naći i podaci o izvođačkim projektima, gajenju šuma, imovini preduzeća, voznom parku i njegovom održavanju, investicijama, zdravstvenom stanju šuma i brojne druge korisne informacije.

Risto Marić, direktor preduzeća, kaže kako je projektni zadatak osmislila radna grupa od 19 inženjera šumarstva, ekonomista i pravnika, a da su sredstva obezbijeđena još 2016. godine.

“Ovim sistemom će biti obuhvaćeni praćenje planskog etata, taksacija, doznake, realizacija sječe, praćenje trupca, kao i mjerenje, koje će se sada vršiti samo jednom. Pratiće se i realizacija proizvoda i njegovo klasiranje, što znači da više nema mogućnosti promašaja, kao ni mogućnosti da se trupcu koji je evidentiran izgubi trag i da ne ode iz preduzeća poznatom kupcu. Sve moguće zloupotrebe koje su pratile ovo preduzeće u proteklim godinama će biti svedene na minimum”, kaže Marić.

Dodaje kako je u zavisnosti od zakonskih procedura u vezi s javnim nabavkama, realno da realizacija projekta započne za 90 dana.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS su nam rekli kako je postojeći informacioni sistem, koji je u primjeni od 1999. godine, prevaziđen te da novi treba da radi po uzoru na sisteme koji su implementirani u modernim poslovnim okruženjima.

“Novi sistem je potreban radi efikasnije kontrole proizvodnje, praćenja kretanja šumskih drvnih sortimenata od mjesta sječe sve do drvoprerađivačkog postrojenja, uvezivanja postojećih baza podataka, praćenja zdravstvenog stanja i zaštite šuma i slično. Dinamičkim planom predviđeno je da se nabavka i praktična primjena informacionog sistema završi za 18 mjeseci”, kazali su nam u ovom ministarstvu, iz kojeg dodaju kako će ovaj sistem biti dio jedinstvenog informacionog sistema Republike Srpske.

Informaciju o novom sistemu usvojila je i Vlada RS na svom zasjedanju u petak.

 

(nezavisne)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button