Politika

Komisija za sprečavanje sukoba interesa: Neki sjede i u direktorskoj i u poslaničkoj stolici

Komisija za sprečavanje sukoba interesa je u 2017. godini u rad uzela 238 predmeta, a u deset slučajeva utvrdila je postojanje sukoba interesa, dok poslanici u Narodnoj skupštini RS (NS RS) smatraju da je neophodno promijeniti postojeći zakonski okvir za utvrđivanje sukoba interesa.

Branislav Borenović

Branislav Borenović

“Potrebno je zakonsko rješenje kojim će se vrlo precizno definisati da ne možete da obavljate više javnih funkcija i da dobijate sredstva po osnovu javnih funkcija i po više osnova”, istakao je Branislav Borenović, poslanik PDP-a u NS RS.

Naglasio je da se mora jednom konačno odrediti da, ukoliko je neko direktor, onda je direktor, a ako je poslanik, onda je poslanik.

“Ukoliko ste član jednog upravnog odbora, ne možete dobijati naknadu po osnovu članstva u nekim drugim upravnim odborima”, rekao je Borenović.

Prema njegovim riječima, mora se znati da je sukob interesa vrlo osjetljiva materija u kojoj se, kako kaže, vrlo precizno definiše šta je sukob interesa, a sve ostalo je, kako navodi, prostor za proizvoljna tumačenja i mahinacije. 

“Nisam siguran da je Komisija uradila išta konkretno u vezi s tim pitanjem, a ne znam ni koliko ima neku stvarnu mogućnost za to”, kazao je Borenović.

Smatra da treba napraviti promjene tako da uloge i funkcije budu jasno definisane, te da nečija uloga u javnim preduzećima i na drugim mjestima mora biti precizirana.

“Mora se znati ko obavlja koliko funkcija i da je samo jedna funkcija plaćena”, rekao je Borenović.

Radovan Višković

Radovan Višković

Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a, kazao je da će se u narednom sazivu Skupštine nešto morati mijenjati u zakonskom okviru za utvrđivanje postojanja sukoba interesa u RS.

“Mislim da ne postoji neko da je generalni direktor javnog preduzeća i u isto vrijeme poslanik, ali ima izvršnih direktora koji su ujedno i poslanici i smatram da taj dio treba urediti”, naglasio je Višković.

Komisija

U Komisiji za sprečavanje sukoba interesa naglasili su da su 32 predmeta pokrenuli po vlastitoj inicijativi i 206 na inicijativu nekog fizičkog ili pravnog lica, a broj utvrđenih sukoba interesa u prošloj godini je deset. 

“Od ukupno 238 predmeta koji su uzeti u rad, završeno je njih 208, što u procentima iznosi 87,39 odsto. S obzirom na broj obrađenih finansijskih obrazaca, ovaj procenat iznosi preko 90 odsto”, navode u Komisiji.

Naglasili su da je u toku 2017. godine Komisija donijela 61 rješenje, od kojih je deset o utvrđenom sukobu interesa, dala je mišljenja u 58 slučajeva, donijela 34 zaključka, dok je, kako tvrde, 19 slučajeva riješeno usvajanjem drugog akta.

Navode da je tokom 2017. godine Komisija održala ukupno 21 sjednicu.

Prema podacima Komisije, najviše pokrenutih procedura za utvrđivanje sukoba interesa pokrenuto je prošle godine, dok je najviše utvrđenih bilo 2015. godine.

 

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!