Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Prevod rezultata analize dredova Davida Dragičevića

Davor Dragičević, otac tragično stradalog mladića Davida (21) iz Banjaluke, objavio je danas putem Facebook grupe “Pravda za Davida” nalaz toksikološke analize kose njegovog sina rađene u Beču, za koji je kazao kako je “pravi toksikološki nalaz, a ne od ubica i nadležnih (zločinačkih) institucija RS”.

Kako se navodi u ovom nalazu, kosa dužine šest centimetara koju je na analizu dostavila majka Davida Dragičevića, Suzana Radanović, a koji je u nalazu naveden kao “anoniman uzorak” W1806-73, testirana je na 200 opijata, među kojima i na takozvane “ulične droge”. 

Nalaz je pokazao jedino prisustvo THC-a (Tetrahidrocanabiol – psihoaktivni sastojak marihuane), i to u veoma niskoj koncentraciji od 0,01 ng/mg, te te Chlorphenamin i Pseudoefedrin, koji su, kako se navodi i u samom nalazu, sastojci lijekova za prehladu, i to za period od posljednjih šest mjeseci.

Podsjećanja radi, nakon obdukcije tijela Davida Dragičevića obavljene u Zavodu za sudsku medicinu RS, iz MUP-a RS je “nezvanično” rečeno da je toksikološki nalaz pokazao prisustvo LSD-a, kanabisa i alkohola u iznosu od 1,3 grama po kilogramu.

Kasnije je, međutim, obznanjeno da Zavod ne posjeduje laboratoriju za toksikološku analizu, te se kao logično nametnulo pitanje na koji način je vještak Željko Karan došao do tih rezultata.

On je kasnije, tokom ispitivanja pred Anketnim odborom NSRS-a kazao “da je uradio samo preliminarnu toksikološku analizu koja nema dokaznu snagu, te naglasio da rezultati trebaju ići na konfirmacionu analizu”.

Davor Dragičević je ranije izjavio kako je uoči sahrane sina tražio da ostane sa njim nasamo, te da je tada uzeo uzorak Davidove kose, koji će poslati nezavisnim ekspertima na analizu.

Ranije smo objavili fotografije nalaza, u ovom članku a sada prenosimo i prevod.

VJEŠTAČENJE

Za vremensku procjenu kontrolisane kose uzima se u obzir prosječna vrijednost rasta kose od jednog centimetra za mjesec dana. Kontrolisana kosa je dala mogućnost kontrole zadnjih 6 mjeseci. Supstance koje su korištene par dana prije uzimanja uzorka obično nisu prisutna ako je kosa odsječena.

Na osnovu hemijsko-toksiološkog nalaza sledeće supstanze važe kao dokazane:

  • Tetrahydrocannabinol
  • Chlorphenamin
  • Pseudoephedrin

Koncetracija Tetrahydrocannabinol (THC) je bila u poređenju sa drugim pozitivnim slučajevima u vrlo niskom nivou. Kod pozitivnog nalaza THC u kosi mora se uzeti vjerovatnoća da su ponovljeno i povremeno korišteni produkti kao hašiš i marihuana. Sa utvrđivanjem THC-Karbonske kiseline (THC-COOH), jednog metabolickog produkta nastalog u procesu ulaska THC-a u tijelo, mogao bi se utvrditi tačan intenzitet apsorbacije. THC-Karbonska kiselina u jako maloj koncentraciji se taloži u kosi i ne može se zabilježiti u etapi utvrđivanja sa THC i ostalim aktivnim supstancama.

Chlorphenamin i Pseudoephedrin su medicinski korištene supstanice koje se nalaze u sredstvima protiv prehlade.

Pošto u priloženom slučaju izuzeće probe nije izvršeno po forenzički-toksiološkim kriterijima, a posebno nije izvršeno utvrđivanje identiteta osobe od koje je uzorak uzet, priloženi nalaz je neupotrebljiv za pravna pitanja. Nama je poznata jedino činjenica da je u pitanju kosa umrle osobe.

Ukoliko zbog povezujucih činjenica u navedenom predmetu budu potrebne dalje analize i vjestačenja, molimo vas za obavještenje.

Dodatak iz tabele 2

U odsječku kose 0-6 cm (cjelokupne dužine) identifikovane supstance.
Sve koncentracije su označene u nanogramima po miligramu(ng/mg).

Tetrahydrocannabinol (0,01 ng/mg)
Chlorphenamin (utvrđen bez relevantnog značaja)
Pseudoephedrin (utvrđen bez relevantnog značaja)

FTC- Forenzicko-toksikoloska laboratorija

(faktor.ba/GB)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button