Politika

Čubrilović: Sačuvan dignitet najviše zakonodavne institucije

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je da je najviša zakonodavna institucija Republike Srpske sačuvala dignitet i zaštitila Ustav Srpske načinom na koji je glasano o izvještaju Anketnog odbora o stradanju Davida Dragičevića.

Član 70

– Članom 70 Ustava precizno je definisano šta je obaveza Narodne skupštine Republike Srpske i kako treba da se ponaša. Svakom drugačijom odlukom Narodna skupština bi se umiješali u rad drugih institucija, prije svega pravosudnih, što sigurno nije naš posao, rekao je Čubrilović. 

On je istakao da je dobro što se sada zna stav Okružnog tužilaštva Banjaluka u slučaju stradanja Davida Dragičevića, jer kao i svi ljudi u Republici Srpskoj i narodni poslanici žele da se konačno otkrije istina.

Loading...

Predsjednik parlamenta je ponovio da je Narodna skupština pokazala svoj puni demokratski kapacitet formiranjem Anketnog odbora i pokazala da su narodni poslanici spremni da raspravljaju o svim pitanjima društva u skupštinskim klupama.

Anketni odbor izašao iz ovlašćenja

– Narodna skupštuina je u kapacitetu koji ima učinila sve što je mogla, formirala Anketni odbor, koji je, nažalost, izašao iz ovlašćenja. Јoš jednom želim da ponovim da smo ušli u donošenje zaključaka kojim se izražava osnov sumnje u postojanje krivičnog djela, bez obzira da li je ta kvalifikacija da je riječ o samoubistvu ili ubistvu, i prekršili član 70 Ustava kojim su striktno definisane nadležnosti Narodne skupštine. Da smo prihvatili izvještaj Anketnog odbora kojim se kvalifikuje djelo jasno bi uveli Narodnu skupštinu u vanustavno djelovanje jer je Anketni odbor, kao njeno tijelo, nije nadležan da daje kvalifikacije što definiše član 99 Poslovnika Narodne skupštine, pojasnio je Čubrilović.

On je naglasio da je Tužilaštvo jedino mjerodavno da kvalifikuje krivično djelo i da je sve drugo klasična politizacija.

– Narodna skupština i ja kao njen predsjednik nemamo mandat ni po Ustavu, niti po jednom zakonu da se miješamo u rad pravosuđa, konstatovao je predsjednik Narodne skupštine.

Puni demokratski kapacitet

On je ponovio da je Narodna skupština pokazala svoj puni demokratski kapacitet formiranjem Anketnog odbora i pokazala da su narodni poslanici spremni da raspravljaju o svim pitanjima društva u skupštinskim klupama. 

– Narodna skupština je u kapacitetu koji ima učinila sve što je mogla, formirala Anketni odbor, koji je, nažalost, izašao iz ovlašćenja. Јoš jednom želim da ponovim da smo ušli u donošenje zaključaka kojim se izražava osnov sumnje u postojanje krivičnog djela, bez obzira da li je ta kvalifikacija da je riječ o samoubistvu ili ubistvu, i prekršili član 70 Ustava kojim su striktno definisane nadležnosti Narodne skupštine. Da smo prihvatili izvještaj Anketnog odbora kojim se kvalifikuje djelo jasno bi uveli Narodnu skupštinu u vanustavno djelovanje jer je Anketni odbor, kao njeno tijelo, nije nadležan da daje kvalifikacije što definiše član 99 Poslovnika Narodne skupštine, pojasnio je Čubrilović.

U skladu sa Poslovnikom o radu Narodne skupštine, nakon današnjeg glasanja, prestao je rad Anketnog odbora.

(srna)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!