Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Nauka i tehnologija

Do kraja godine na raspolaganju 4G mreža?

Usluge 4G mobilne mreže korisnicima u BiH trebalo bi da budu na raspolaganju do kraja godine, najavljeno je iz Savjeta ministara.

Konstatujući da BiH kasni sa uvođenjem 4G mreže i da je posljednja zemlja u Evropi koja uvodi ovu mrežu, iz Savjeta ministara kao razlog navode kašnjenje u donošenju propisa za korištenje radio-frekvencijskog opsega za razvoj širokopojasnih mobilnih mreža i kašnjenje u prelasku sa analognog na digitalno zemaljsko emitovanje. 

Iako proces prelaska sa analogne na digitalnu zemaljsku radio-difuziju nije u potpunosti završen, potreban spektar za 4G u potpunosti je oslobođen i raspoloživ, preciziraju iz Savjeta ministara.

Osim toga, i Regulatorna agencija za komunikacije /RAK/ BiH donijela je potrebne propise čime su se stekli uslovi za dodjeljivanje i korištenje ovog spektra na tehnološki neutralnoj osnovi, navodi se u odgovoru Savjeta ministara na jedno od poslaničkih pitanja koja su na dnevnom redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH. 

Iz Savjeta ministara su dodali da je u toku usaglašavanje teksta nacrta odluke kojom bi bio utvrđen način i uslovi pod kojima će biti dodijeljene dozvole za 4G postojećim licenciranim mobilnim operatorima u BiH, te cijena, način i postupak plaćanja dozvola, kao i namjena uplaćenih sredstava.

– Nakon što Savjet ministara usvoji ovu odluku, RAK BiH će postojećim licenciranim mobilnim operatorima u BiH izdati dozvole za 4G, ističu iz Savjeta ministara.

(srna)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button