Hronika

Umro je Oliver Dragojević

U SPLITU je u 71. godini života umro Oliver Dragojević, legenda hrvatske muzičke scene.

Dragojević je umro jutros u 5 sati u splitskoj bolnici, godinu dana nakon što mu je dijagnostikovan rak pluća.

Loading...

Vijest o smrti potvrdila je Oliverova porodica.

Iza sebe je ostavio suprugu Vesnu, sina Dina i blizance Davora i Damira.

Čuveni pjevač koji je osvojio srca milijona ljudi

Oliver Dragojević bio je jedan od najpoznatijih pjevača ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj bivšoj Jugoslaviji.

Muzika ga je pratila kroz cijeli život, otkad je kao mali upisao muzičku školu u Splitu, u kojem je i rođen 1947. godine. Naučio je svirati klavir, a potom i klarinet i gitaru. Još kao mali je uz pomoć usne harmonike zabavljao prvo djecu iz svoje ulice, a potom i putnike na brodu na relaciji Split – Vela Luka.

Prvi put je nastupio 1961. godine na splitskom dječijem festivalu.

Šest godina kasnije na nagovor Zdenka Runjića prvi put je nastupio na Splitskom festivalu s pjesmom Picaferaj.

Iako pjesma na tom festivalu nije polučila velik uspjeh, postala je jedan od njegovih omiljenih hitova među publikom. Nakon toga je godinama svirao po zapadnoeuropskim klubovima, a 1974. je na Prokurativama osvojio nagradu publike za pjesmu Ča će mi Copacabana.

Oliverov zaštitni znak – pjesma Galeb i ja

Potom je uspostavio suradnju sa Zdenkom Runjićem, da bi 1975. na Splitskom festivalu nastupio s pjesmom Galeb i ja, koja je postala njegov zaštitni znak i početak višegodišnje plodonosne saradnje najnakladnijeg i najnagrađivanijeg autorsko-izvođačkog dvojca na hrvatskoj muzičkoj sceni.

Redaju se hitovi kao što su “Skalinada”, “Malinkonija“, “Oprosti mi, pape“, “Vjeruj u ljubav”, “Piva klapa ispo’ volta“, “Nadalina” (duet s Borisom Dvornikom), “Karoca” itd., koji su danas evergreeni hrvatske zabavne muzike.

U muzičkoj karijeri koja je potrajala duže od 50 godina Oliver je snimio 23 albuma, dobio ogroman broj nagrada, kako muzičkih tako i državnih, a bio je omiljen na cijelom području bivše Jugoslavije.

Bio je jedan od rijetkih hrvatskih muzičara koji su punili velike i poznate dvorane i u inostranstvu. Nastupao je tako u čuvenom njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji i Opera Houseu u Sydneyu.

Posljednji put je javno nastupio 15. listopada u HNK Split na koncertu “Vjeruj u ljubav” koji je organizovala Županijska liga protiv raka.

Izvor
Index
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!