Politika

Dodik: Tajne operacije protiv Srpske i ruskog uticaja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ima informacije da će Britanci u okviru BiH predvoditi tim u koji će, nažalost, uključiti i Srbe, koji će se baviti pitanjima tajnih operacija protiv Srpske i ruskog uticaja na ovim prostorima.

Dodik je podsjetio na izjavu britanskog ministra odbrane da će u BiH doći 40 Britanaca da bi obezbijedili “fer i poštene izbore i da se bore protiv malignog ruskog uticaja”.

Loading...

– Nisu rekli da se bore protiv malignog uticaja Turske, nego baš Rusije – rekao je Dodik za Alternativnu televiziju i poručio da ne krije da ima dobre odnose sa Rusijom. 

Ivanić brani Britance

Dodik je rekao da je indikativno to da srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u ovoj priči brani Britance. On je istakao da je Ivanić dobio izbore na priči da će nešto novo uraditi, a da za četiri godine nije uradio ništa, osim na štetu Republike Srpske. Dodik je podsjetio da je Ivanić usvojio plan odbrane koji predviđa 9.600 vojnika, iako se Srpska zalagala za najviše 5.400, kao i da je prošao plan opremanja Oružanih snaga BiH, prema kojem, narednih godina treba da bude uloženo 300 miliona KM za opremanje.

– Šta će nama to? Јel’ pitao neko Republiku Srpsku za to? Ivanić je trebalo o tome da razgovara sa predsjednikom Republike Srpske – naveo je Dodik.

On je rekao da pripada ljudima koji favorizuju i rade prvenstveno u interesu Republike Srpske i da bi tako trebalo da rade i predstavnici Srpske na nivou BiH.

– Sve što se radi na nivou BiH treba da ide iz i u ime Srpske, nikako samostalno – rekao je Dodik.

On je naveo da stranci upravo to i žele, da se ne sarađuje sa Srpskom, jer žele centralizovanu BiH, zbog čega su se i dešavali prenošenja nadležnosti.

– Ivanić je trebalo daleko više da se uključi u sprečavanje takvih pojava, kao što je bilo tajno usvajanje mehanizma koordinacije koji potpuno centralizujue evropska pitanja – konstatovao je Dodik. 

SDS izdaje srpske nacionalne interese

On smatra da je ono što je SDS poslednje četiri godine uradio jeste izdaja srpskih nacionalnih interesa i srpskog nacionalnog programa jer su promijenili koncept odlučivanja, minimizirali i zaobišli Srpsku.

– Zalažem se za samostalnu Republiku Srpsku. Za šta se oni zalažu? – upitao je Dodik.

Govoreći o migranstkoj krizi, Dodik je poručio da u Republici Srpskoj migranti neće biti centri za smještaj migranata, iako je ranije postojala u Savjetu ministara BiH ta ideja. On je rekao da treba zatvoriti granice, kao što je to uradila Evropa, zbog čega sada postoji perspektiva da migranti ostanu u BiH, iako žele ići dalje. On je podsjetio da je i prije pet godina izjavio da zna da postoje planovi da će se graditi stanovi oko Sarajeva i da se želi dovesti što veći broj Arapa, čak 500.000 njih, na prostor BiH, a time i Srpske, što se i dešava.

Hapšenje Lukajića

Komentarišući hapšenje penzionisanog pukovnika Vojske Republike Srpske Dane Lukajića, Dodik je rekao da je to neprihvatljivo i smatra da Hrvatska nije nadležna za ovaj slučaj. On je rekao da Srpska zahtijeva od zajedničkih institucija Bih da posredstvom međunarodnih mehanizama učini sve što može da bi Lukajić bio prebačen u BiH i da mu se ovdje vodi postupak.

(srna)

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!