Politika

SNSD – Anketni odbor prekršio Ustav Srpske i Poslovnik o radu NSRS

Nakon rasprave na sjednici Harodne skupštine postalo je svima jasno da je Anketni odbor prekršio Ustav Republike Srpske, Poslovnik o radu Narodne skupštine i upozorenje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta da se ne smiju upuštati u sudske i tužilačke radnje, jer je to suprotno propisima, naovodi se u saopštenju SNSD-a.

Došlo je do zloupotrebe položaja i ovlaštenja Anketnog odbora, jer je prekoračio granice svojih nadležnosti jasno utvrđenih članom 99. Stav 3. Poslovnika o radu Narodne skupštine. U tome je prednjačio predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović kao svojevrsni politički koordinator protesta grupe „Pravda za Davida“. 

Očigledan cilj je pokušaj rušenja institucija Republike Srpske koordinisan od strane rukovodstava PDP-a, SDS-a, sarajevskih medija i pojedinih stranih ambasada koje obezbjeđuju sredstva.

Predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović dao je pravo licima koji nisu članovi Anketnog odbora da ispituju tužioce, ministra i pripadnike ministarstva unutrašnjih poslova kao i druga ovlaštena lica i usmjeravaju rad Anketnog odbora.

Anketni odbor se upustio u sudske i tužilačke radnje dajući čak i kvalifikaciju krivičnog djela ubistva, čime je grubo narušio vladavinu prava ulazeći u nadležnost pravosudnih organa. Time je ugrožena ustavna podjela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Na taj način Anketni odbor je radio suprotno pravnim standardima koji su temelj svake države.

Svima je jasno da je u pitanju namjera pribavljanja političke koristi, pa o tome treba obavijestiti nadležno tužilaštvo i dostaviti mu svu raspoloživu dokumentaciju da utvrdi da li se radi o krivičnom djelu zloupotrebe službenog položaja od strane predsjednika Anketnog odbora i članova Anketnog odbora koji su većinom glasova uputili izvještaj Narodnoj skupštini. 

S obzirom na upozorenja Visokog sudskog i tužilačkog savjeta upućena direktno Anketnom odboru shodno zakonu o javnim tužilaštvima i zakonu o krivičnom postupku, Anketni odbor nije imao nikakvo pravo ni ovlaštenje vršiti istražne ili druge sudske radnje, procjenjivati i ocjenjivati postupke i provedene radnje tužilaštva ili tužilaca u istrazi i radnje dokazivanja koje su provele ovlaštene osobe pod nadzorom tužioca. Sve to je radio Anketni odbor što je vidljivo iz njegovog izvještaja i učešća njegovih članova u skupštinskoj raspravi. To upućuje na potrebu postupanja nadležnih pravosudnih organa za ovakvo kršenje propisa od strane predsjednika anketnog odbora i većine njegovih članova.

Izvor
RTRS
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!