Banjaluka

Crkvena nije čišćena 12 godina (FOTO)

Davor Dragičević je danas dobio odgovor iz Gradske uprave Banjaluka, na upit o čišćenju Crkvene, Đuđevica potoka i Jularca i o prohodnosti njihovih korita.

Inače, Crkvena je rijeka koja se ulijeva u rijeku Vrbas u Banjaluci kod tvrđave Kastel. Izvire ispod vrha Klupe (433 m), odakle teče u pravcu jugoistoka do Vrbasa. Dužina glavnog toka iznosi oko 11,5 km, a površina sliva 22 km2. 

Početkom šezdesetih godina, nedaleko od ušča u Vrbas, počelo je nadsvođavanje rijeke i gradnja Bulevara Revolucije, današnjeg Bulevara cara Dušana. Ova rječica donosi smeće i smrad u sam centar grada, na dijelu od “Tržnice” kroz naselje Dolac, pa do ušća u Vrbas. Neugodan miris može da se osjeti i u širem području.

Loading...

Odgovor vodnog inspektora Gradske uprave prenosimo u cijelosti:

Obavještavamo Vas da, na osnovu Vašeg zahtjeva za pristup informacijama, a koji se odnosi na čišćenje zatvorenog dijela vodotokova Crkvene, Đurđevca i Jularca, funkcionalnost ulaznih rešetaka i taložnika kao i prohodnost navedenih korita, vodni inspektor Vam dostavlja sljedeće odgovore:

Posljednje čišćenje Crkvene je izvrseno u oktobru 2006. godine, a čišćenje Đuđevica potoka i Jularca u avgustu i septembru 2014. godine. Čišćenje se obavlja mašinski i ručno putem operatera. čišćenje se vrši po potrebi a zavisi od količine krupnih otpada koji se nataloži i sprečava protok. 

Što se tiče potencijalnog profila vodotoka nije bilo zastoja i izlivanja vode van korita. Problem predstavlja otpad (komunalni otpad, gume, ostaci građevinskog materijala) i grane u uzvodnom otvorenom toku koje nesvjesni građani bacaju u korita navedenih vodotokova sto uzrokuje taloženje istog u zatvorenom dijelu i potrebu za čišćenjem. Periodično se vrši čišćenje na ulazu u zatvoreni dio korita, ali dio otpada ipak završi u zatvorenom dijelu korita.

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!