Društvo

Grupa “Pravda za Davida” renovirala spavaću sobu porodici iz podruma

Dirnuti teškom sudbinom i užasnim uslovima u kojima živi Lj. R. (48) sa svoja dva sina, 12 drugara Davida Dragičevića, poznatijih kao Dvanaest veličanstvenih, odlučili su da im pomognu tako što će renovirati jednu od prostorija u stanu.

Priča o ovoj porodici počela je krajem maja, kada je grupa “Pravda za Davida” dobila poruku od radnice jedne pekare u Banjaluci. Ona je navela da je u pekaru došao dječak i počeo da plače zbog Davidovog ubistva. Kazao je da živi u podrumu sa majkom i bratom, a da mu je David kupovao hranu kad god bi se sreli.

Organizatori okupljanja na Trgu Krajine pročitali su javno ovu poruku, a ekipa je odlučila da pronađe ovu porodicu. Radi se o majci i sinovima od 21 i 25 godina. Mlađi sin i majka imaju intelektualne poteškoće, a već 20 godina žive u stanu smještenom u podrumu jedne zgrade nedaleko od centra grada. Hrane se u javnoj kuhinji, a 2014. godine im je stan poplavio dva puta.

Ubrzo nakon objavljivanja priče, čitaoci angažovali su se da im pomognu. Dobili su novu mašinu za veš, nekoliko paketa hrane i odjeće, a prikupljeno je i oko 700 KM, čime su plaćeni računi za struju i grijanje, kao i dugovi koje je porodica imala u obližnjim prodavnicama.

Želeći da se uključe u akciju, 12 prijatelja Davida Dragičevića, koji su pokrenuli okupljanja na Trgu tražeći pravdu za svog druga, prikupljali su novac od građana koji svakodnevno stoje u centru Banjaluke. Skupljeno je 1852,70 KM.

“Učestvovali smo svi iz grupe, kako je ko stigao zbog obaveza. Neko je išao u nabavku, neko čistio i sređivao. Mijenjali smo se po slobodnom vremenu. Radovi traju već sedam dana i pri kraju smo da sredimo prvu sobu u kojoj borave majka i mlađi sin. Na početku smo izbacili iz sobe stvari koje su već bili u fazi raspadanja, njih smo i bacili. Zatim smo okrečili sobu u masni kreč, da bi im duže trajalo. Poslije krečenja smo ofarbali radijatore i postavili laminat, utičnice i plafonjerku. Ostalo nam je još nekoliko sitnih stvari da dodamo i sredimo u sobi, nakon čega će oni moći da uživaju u u svom novom i mirnom kutku”, govori nam Dajana Joksimović, u ime grupe “Pravda za Davida”.

Uskoro će ovoj porodici stići i novi ormar, jer se stari raspadao, a od preostalog novca Davidovi drugari će srediti još jedan kutak ovog stana. Kako nam Dajana govori, porodica nije krila sreću kad god bi ih posjetili.

“Njihov izraz lica i oduševljenje kada smo ih posjetili i počeli sa radovima je neprocjenjivo. Ujedno su se pomiješali i sreća i tuga, bila je i poneka suza radosnica, jer smo im pokazali da nisu sami i da još uvijek u ovim teškim vremenima ima plemenitih i dobrih ljudi koji žele da nekome pruže svoju pomoć i svjesni su da njihovo malo nekome znali mnogo”, kaže nam ona.

Isto nam je potvrdila i Lj. R. Čim smo je posjetili, odvela nas je u renoviranu sobu, da nam pokaže svoj novi kutak. Umjesto prašnjavih tepiha, ormara koji se raspadaju i oronulih zidova, zatekli smo svježinu i prostor dostojan čovjeka.

 

(etrafika.net)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!