Politika

Republika Srpska hoće u NATO?

Iako je Narodna Skupština RS u oktobru prošle godine usvojila Rezoluciju o proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske u odnosu na sve postojeće vojne saveze nedavno su zatražili da im Savjet ministara BiH finansira učešće u NATO vježbi.

– Ukoliko NATO ne bude u mogućnosti da pokrije pune troškove učešća predstavnika BiH u vježbi ‘Srbija 2018’ tražimo da Ministarstvo bezbjednosti, odnosno Savjet ministara BiH nađe finasijska sredstva za pokrivanje troškova učešća svih predstavnika Republičke uprave civilne zaštite i Republike Srpske u svim aktivnostima spomenute NATO vježbe, kaže se u dopisu Republičke uprave dostavljenom Ministarstvu bezbjednosti.

Loading...

Za ministra Dragana Mektića ovaj akt je, kako kaže, zbunjujući. 

– Iz tog dopisa ja ne mogu da shvatim stav Republike Srpske prema NATO. Institucije Republike Srpske, Narodna Skupština i Vlada RS donijele su odluku da ne žele da učestvuju ni u NATO vježbama a sada traže novac za učešće u vježbi. Šta oni hoće, da idu u NATO ali da mi snosimo troškove?

Odakle odjednom interes Vlade Republike Srpske za NATO?

Podsjećamo u oktobru prošle godine Narodna skupština usvojila je Rezoluciju o proglašavanju vojne neutralnosti Republike Srpske u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u Srpskoj na kome bi se donijela konačna odluka o tom pitanju.

Referenduma nije bilo ali Republička uprava civilne zaštite želi da učestvuje u NATO vježbi.

– Vlada Republike Srpske je donijela zaključak u kojem odobrava naše učešće ali pod jasno određenim uslovima,odnosno da nastupimo pod oznakama Republike Srpske, da imamo naše uniforme i da u našem kampu bude istaknuta samo zastava Republike Srpske, kaže portparol Republičke uprave Civilne zaštite Željko Stojanović.

Na pitanje da li su dobili odobrenje Vlade Srbije, koja je uz NATO organizator vježbe, da mogu učestvovati pod tim uslovima, jer se radi o regionalnoj vježbi zemalja a Srpska je nažalost još uvijek samo entitet, Stojanović odgovara:

“To pitajte Vladu Srbije. Mi smo svoje rekli”.

Ministar Mektić ističe da mu nije jasno to, kako kaže, tumaranje Vlade Republike Srpske ka NATO. Podsjeća da u vježbi mogu učestvovati pripadnici Civilne zaštite iz oba entiteta koji, pored svojih oznaka, imaju i oznake BiH. 

– Savjet ministara ne može plaćati troškove ukoliko Republika Srpska ili Federacija odluče da učestvuju samostalno. To je onda, ako im se učešće na takav način dozvoli, obaveza entitetskih vlada, ističe Mektić i dodaje:

– Imam utisak da Republici Srpskoj nije sporan odnos prema NATO već samo ko će platiti ulazak u NATO i kako će se predstaviti.

Mektić podsjeća da je identična vježba održana prošle godine u Tuzli te da predstavnici Republike Srpske nisu učestvovali u punom kapacitetu.

Radilo se o vježbi koju je organizovala civilna komponenta NATO-a u cilju obučavanja pripadnika regionalnih civilnih zaštita u slučaju prirodnih katastrofa i drugih nesreća.

(BN)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!