Društvo

Kontrole kvaliteta sirovog mlijeka

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kontinuirano kontroliše sistem za upravljanje kvalitetom sirovog mlijeka, kako bi se nastavio uspješan izvoz sa naših farmi u EU. Prošle sedmice održali su sastanak sa predstavnicima Udruženja mljekara Republike Srpske koji su podržali akciju i mjere koje sprovodi Ministarstvo.

Čedomir Borojević iz Šamca kaže da aktivnosti Ministarstva daju prve rezultate i dodaje da će ukupan sistem kontrole mlijeka doprinijeti da proizvodnja bude kvalitetna. 

– Dobro kontrolisana proizvodnja je proizvodnja koju moramo unaprijediti, jer ako je prepustimo slučaju od nje neće biti ništa – kaže Borojević.

Loading...

Žarko Švraka iz Gradiške ističe da ovu akciju podržava i da ju je trebalo uraditi odavno jer, kako kaže, treba uvesti red u tržište proizvodnje mlijeka.

– Vidjećemo šta će još biti, rano je govoriti da li će se neko protiviti ili zlopotrebiti ovo. Ako se mjera bude poštovala i svi proizvođači budu jednaki onda će to biti uspješno – kaže Švraka.

Povećana količina mlijeka

Iz Ministarstva ističu da je otkupljena količina mlijeka za prvih pet mjeseci u 2018. godini povećana za oko 7,6 odsto u odnosu na na isti period prošle godine. Navode da nije riječ o akciji usmjerenoj protiv mljekara, nego na unapređenje cjelokupnog sistema.

– Želimo da postignemo svijest kod mljekara o važnosti kontrole i da podignemo cjelokupan sistem kontrole kvaliteta mlijeka na jedan viši nivo – ističe Aleksandar Macanović, portparol resornog ministarstva.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske, podržava mjere usmjerene ka poboljšanju kvaliteta mljekarske proizvodnje. 

– Smatramo da oni koji ne proizvode mlijeko ne mogu dobijati subvencije, odnosno premije za koje mnogi kažu da su visoke, ali su, u ovako teškoj situaciji za one koji proizvedu mlijeko, čak i male – kaže Usorac.

Resorno ministarstvo je radi sveobuhvatne kontrole kvalitetnog mlijeka sa Veterinarsko stočarskim centrom Banjaluka, sklopilo ugovor o uzimanju i dostavljanju uzoraka svježeg sirovog mlijeka za kontrolu kvaliteta ovlašćenoj labaratoriji. Za ovaj posao angažovali su oko 40 asistenata.

(RTRS)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!