Privreda

UIO predložila da stopa PDV-a ostane 17 odsto

Predložićemo da PDV u Bosni i Hercegovini ostane 17 odsto, poručuju u Upravi za indirektno oporezivanje. Pripremili su prednacrt zakona sa istom stopom PDV-a, jer je, smatraju, to ekonomski najbolja opcija. Novi zakon potreban je kako bi se propisi uskladili sa direktivana Evropske unije. Suštinu nisu mijenjali u odnosu na postojeći zakon.

“Zato smo mi sa ekspertima iz poreskih uprava zemalja članica EU napravili potpuno novi Nacrt zakona, gdje smo ugradili sve one elemente u zakon o PDV-u koji definiše direktiva EU. Mi smo u tom nacrtu ostzavili jedinstvenu stopu od 17 odsto, kao i nultu stopu na izvoz, ostavili smo i sve rokove, u smislu podnošenja PDV prijava,” rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Nije tajna da se u BiH već neko vrijeme priča o povećanju PDV-a. Argumenti političara koji podržavaju ideju o povećanju stope sa 17 na 20 odsto su da bi PDV u BiH i dalje bio niži nego u zemljama regiona, da bi se od tog novca pokrivao deficit i da bi bilo više novca za investiranje. Ekonomisti kažu da bi, ukoliko bi, ipak, na kraju došlo do povećanja, cijene u BiH skočile za oko tri odsto. Poreza na dodatu vrijednost se, u Narodnoj skupštini, dotakao i predsjednik Vlade Srpske. Radovan Višković kaže da su, od izbijanja ekonomske krize, zemlje iz okruženja bile primorane da povećaju PDV, a da BiH to jedina nije uradila. Jedan je od onih koji zato ne bi imali ništa protiv da stopa PDV-a ne bude uniformna.

“Odgovorno tvrdim da ne može po istoj stopi biti oporezovane dječije pelene i “mercedes”. Bejbi hrana i neki luksuz. Nije nigdje. Pa zašto smo mi pametniji nego u Evropi, a čitava Evropa ima diferencirane stope,” rekao je Višković.

Uprava za indirektno oporezivanje dobila je podršku od Upravnog odbora za novo zakonsko rješenje. Kada ga uobliči u Nacrt, poslaće ga u Savjet ministara, a potom i u Parlamentarnu skupštinu BiH. Na poslanicima će biti da odluče da li će nešto mijenjati.

Izvor
ATV
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!