Kultura

Sergej Trifunović: Možda “Pravda za Davida” bude preokret da izađemo iz debele apatije (FOTO/VIDEO)

Vrhunski teatar je zapravo poezija, kazao je na početku svog druženja s mostarskom publikom Sergej Trifunović, rođeni Mostarac.

Sinoć je u sklopu festivala “Mostarsko ljeto” stao pred prepuno dvorište Centra za kulturu i recitirao stihove koji su bitni njemu, ali i njima.
Trifunović je društveno angažovan umjetnik, sa stalnim reakcijama na politička i društvena zbivanja. Prije mostarskog nastupa na pitanje novinara kada će ljudi iz sredina kao što je Mostar krenuti da izlaze iz apatije, kazao je kako to treba pitati njih.

– Svi smo mi u teškoj i debeloj apatičnosti, i mi u Srbiji, i u Hrvatskoj, a pogotovo ovdje. Jedina dobra stvar koja se desila je ovo što se dešava nakon jedne užasne stvari – ubistva jednog mladog dečka u Banjoj Luci. Mislim da je taj protest nešto što generiše tu neku zdravu snagu kojoj je prekipjelo, samo je pitanje koliko će to potrajati. Ako to počne da pada ići će kao spojeni sudovi, izjavio je Sergej Trifunović.

Taj proces, po njegovom mišljenju, trebao se desiti još 1991. godine, ali se nije desio jer se nasjelo na drugu priču. 

– Društvene mreže poprilično ublažavaju mogućnost da se nešto desi, jer se sva revolucija dešava na društvenim mrežama i svi nešto komentarišu i jedu go*na, uključujući i mene, kazao je.

Ako situacija “zajaše lahor” koji se dešava povodom “Pravde za Davida”, nastavio je Trifunović, svašta može da se desi.

– Cijela ova ekipa, Dodik, Čović i Bakir, svi bi oni negdje zapalili i uživali u tim parama koje su pokrali, ali sad, je** ga, ne mogu… I njima je više prekipjelo, samo je pitanje šta su dalji koraci, kazao je Sergej Trifunović.

Kazao je kako je svako malo u Mostaru, samo ne službeno, kako nikad nema tremu, ali večeras je imao, i to veliku. Nema nikakav program koji može sam da izvede, ali je ipak u svom rodnom gradu sam stao pred publiku. Sa Sašom Oručevićem, pola u šali, pola u zbilji, dogovarao je skok sa Starog mosta.

Osim toga, čitao je stihove Mehmeda Begić, Damira Avdića, Laze Kostića, Disa, Maka Dizdara, Pere Zubca… 

(klix.ba)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!