Hronika

Bivši specijalci izlaze iz pritvora

Bivši pripadnici Specijalne jedinice policije MUP RS i civil saučesnik, koji su osuđeni na ukupno 40 godina zatvora zbog oružane pljačke 616.000 maraka na autoputu Banjaluka – Gradiška u narednom periodu biće pušteni iz pritvora, saznaje Srpskainfo.

Naime, na sjednici Velikog vijeća Ustavnog suda BiH održanoj 5. jula prihvaćene su apelacije optuženih i advokata i osporeno je posljednje rješenje Vrhovnog suda RS na osnovu kojeg je optuženima produžen pritvor.

Loading...

Bivši specijalci Vladan Malić (36) i Goran Paraš (31) iz Banjaluke, te Aleksandar Popović (33) iz Kotor Varoša u ponovljenom postupku osuđeni su nepravosnažno na po deset i po godina zatvora, dok je jedini civil među njima Oleg Banda (34) iz Banjaluke, osuđen na osam i po godina zatvora. 

Nakon ukidanja prvostepene presude, Okružni sud Banjaluka je u ponovljenom postupku još jednom osudio optužene “skinuvši” im po pola godine od ranije izrečenih presuda koje je ukinuo Vrhovni sud RS.

Obzirom da je nova prvostepena presuda donesena u martu 2018. drugostepeno vijeće, odnosno Vrhovni sud RS prije septembra ove godine neće predmet ni uzimati u rad, pa je jedini osnov po kojem se optuženi nalaze iza rešetaka, odluka suda o produženju pritvora.

U skladu s tim, optuženi još uvijek nisu upućeni na izdržavanje kazne, te se nalaze u pritvoru, koji im je određen zbog bojazni da bi puštanje na slobodu dovelo do narušavanja reda i mira.

Međutim, Ustavni sud BiH na sjednici održanoj prošle sedmice odlučio je da je ovakvim rješenjem i razlozima za produženje pritvora, Vrhovni sud RS prekršio prava optuženih.

– Ustavni sud zaključuje da postoji kršenje prava iz Ustava Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije kada su redovni sudovi propustili da navedu konkretne okolnosti koje opravdavaju zaključak da bi puštanje apelanata (Malića i ostalih) na slobodu rezultiralo vanrednim okolnostima usljed stvarne (ne apstraktne) prijetnje narušavanju javnog reda – navodi se u odluci Velikog vijeća Ustavnog suda BiH.

Ako je suditi prema dosadašnjoj praksi, a posebno prema onoj posljednjoj u slučaju bivših inspektora CJB Banjaluka kojima je na gotovo identičan način ukinuta osuđujuća presuda, te su pušteni na slobodu, Vrhovni sud RS u narednom periodu treba donijeti odluku o puštanju iz pritvora Malića i ostalih nepravosnažno osuđenih specijalaca, te Olega Bande. 

– Vrhovni sud još nije dobio ovu odluku Ustavnog suda BiH, a kada je dobije biće održana sjednica na kojoj će biti odlučeno o daljim koracima – izjavila je portparol Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

Advokati čekaju rješenje

Advokat Aleksandra Metlić izjavila je da bi rješenje Ustavnog suda BiH advokatima trebalo biti uručeno u narednim danima.

Mektić nije željela detaljnije komentarisati odluku suda dok ne dobije kompletno rješenje, ali prema mišljenju njenih kolega stvar je i više nego jasna – specijalcima bi trebao biti ukinut pritvor.

(srpskainfo/foto: Dejan Božić)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!