Banjaluka

Projekat Sport u školama: Za bolju nastavu treba 26 profesora fizičkog vaspitanja

Grad Banjaluka pozvao je nezaposlene profesore fizičkog vaspitanja da se prijave za rad sa osnovcima u okviru projekta „Sport u školama“, i tako steknu uslove za polaganje stručnog ispita.

Sa ovim projektom zamišljeno je da osnovci od septembra imaju kvalitetnije časove i sekcije fizičkog, da izgrade naviku za vježbanjem, a profesori sa Biroa steknu iskustvo i završe pripravnički staž.

U Gradskoj upravi kažu da su se sve osnovne škole sa područja Banjaluke prijavile za učešće, i da je potreban angažman najmanje 26 diplomiranih profesora fizičkog kako bi se podjednako radilo sa svim učenicima. Poziv je do 26. jula upućen profesorima bez radnog iskustva u struci koji bi godinu dana kreirali dodatne sportske sadržaje u školama, ali i držali redovne časove zajedno sa nastavnicima. 

Dragan Banjac, načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport

– U nekim većim školama trebaće možda i po dva profesora, imamo obezbijeđen novac u budžetu za njihov rad, a Grad će im omogućiti poslije i da polažu stručni ispit. Vjerujemo da će ovo mnogo koristiti nezaposlenim profesorima, učenicima, i sportu uopšte- rekli su u Odjeljenju za omladinu, sport i zdravlje.

Udruženje

U udruženju profesora fizičkog vaspitanja ističu da će ovaj projekat značiti njihovim kolegama da urade taj prvi korak i polože stručni ispit.

– Treba im iskustvo kao i u svakoj drugoj profesiji, ali profesori su sigurno dobro edukovani za rad sa djecom nakon što završe fakultet. Ovakav projekat je veliki plus i veliki pomak, mislim da se puno više radi i pažnje sportu posvećuje u gradu nego što to radi Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS – smatra Ognjen Glamočanin iz Udruženja.

Fakultet

I na Fakultetu fizičkog vaspitanja kažu da je pozitivno što je prepoznat problem i potreba da se sa djecom više radi, ali ipak nisu sigurni kakav će biti odziv profesora sa evidencije Zavoda za zapošljavanje.

– Bez obzira koliko se priča da su naši profesori nezaposleni, ova struka je izuzetno tražena, svi oni rade kao personalni treneri, fitnes i aerobik instruktori, treneri u klubovima, s tim da su i dalje na Birou. Želimo i sami da ovaj projekat uspije, ali mišljenja smo da ipak neće sve ići tako lako i da nema toliko nezaposlenih profesora koji bi radili u školama, pogotovo što je to volonterski projekat za minimalnu naknadu – ističe prodekan za nastavu Radenko Dobraš.

A kada bismo se pridržavali Zakona o sportu, dodaje on, nezaposlenih profesora fizičkog ne bi ni bilo, nego bi čak ovi radnici i nedostajali.

– Nama po fitnes kabinetima i klubovima sada rade i ljudi koji su neosposobljeni, nemaju nikakav formalan dokument ili imaju licencu koja se dobije za nekoliko mjeseci. Zakon traži da, pogotovo sa mladim uzrastima do 16 godina, ne može raditi neko ko nema formalno obrazovanje, ali toga se niko ne pridržava – zaključuje Dobraš. 

Osnovci nam imaju po 90 kilograma

Osnovcima od drugog do petog razreda, od septembra biće omogućen dodatni vid fizičkog angažovanja kroz izabranu sportsku aktivnost, a sadržaji će biti obogaćeni sportskim poligonima i takmičenjima. Stariji učenici će takođe moći da izaberu sport kojim će se baviti poslije završteka redovne nastave.

– Naša ranija istraživanja pokazuju da nam neka djeca u 5. razredu osnovne imaju i po 90 kilograma, o motoričkim sposobnostima da i ne govorimo, jer fizičke aktivnosti ne samo nastavne, nego i druge, praktično i nema u tim uzrastima – ističu na Fakultetu fizičkog vaspitanja.

(srpskainfo/foto: Siniša Pašalić)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!