Politika

NERASVIJETLJENA UBISTVA MAUZERA, MARKOVIĆA I KNEŽEVIĆA “Nove momente” veterani žele da predoče anketnom odboru

Veterani boračkih udruženja RS zatražiće da u Narodnoj skupštini Srpske bude formiran anketni odbor s ciljem rasvjetljavanja ubistava visokih policijskih i vojnih funkcionera, prije svega Srđana Kneževića, Ljubiše Savića Mauzera i Željka Markovića.

Predsjednik Udruženja veterana “Panteri” Bijeljina Petar Cvjetinović izjavio je da veterani žele da znaju dokle se došlo u predmetima i istagama povodom ubistava visokih policijskih i vojnih komandanata Vojske Republike Srpske, jer ima novih momenata, koje će, kako kaže, saopštiti anketnom odboru.

Loading...

– Svima je poznato da krivično djelo ubistvo ne zastarijeva. To su uvijek aktivni predmeti, a ubijeni su važni ljudi koji ne smiju da budu zaboravljeni – rekao je Cvjetinović. 

Zahtjev za formiranje novog anketnog odbora u Narodnoj skupštini RS, koji bi radio po uzoru na slučaj “Dragičević”, izazvao je nove podjele u poslaničkim redovima. Ipak, većina je uvjerena da takav odbor ne bi ništa konkretno uradio, dok bi u svemu, kao i u slučaju “Dragičević”, izdominirala politika.

Radovan Višković

– Narodna skupština RS ne bi smjela i ne može po zakonu i ustavu da se bavi tim stvarima. Ona je već nekoliko puta, kada su bili izvještaji i MUP i tužilaštva, tražila da upravo te institucije rasvijetle ta ubistva. I ovaj put tražim od policije, a prije svega tužilaštva da učine maksimalan napor da se konačno, poslije toliko godina, i ta ubistva rasvijetle, a počinioci kazne – rekao je šef poslaničkog kluba SNSD u NS RS Radovan Višković.

Izbori

Poslanik SDS i član Anketnog odbora koji se bavio slučajem “Dragičević” Nedeljko Glamočak smatra da bi formiranje anketnog odbora radi rasvjetljavanja ubistava visokih policijskih i vojnih funkcionera imao svrhu, ali samo ako bi se uspostavio poslije izbora. Rad takvog odbora, smatra Glamočak, mogao bi da da vjetar u leđa tužilaštvu, MUP i sudovima da nastave da rade da se i ti slučajevi rasvijetle.

Nedeljko Glamočak

– Formiranje anketnog odbora za pojedinačne slučajeve, pogotovo sada kada se ušlo u kampanju i kada su mnogi poslanici na listama, ne bi služilo svrsi. Anketni odbor je skupštinsko tijelo koje se formira zbog određene problematike, a uglavnom se bavi radom institucija RS. Mi smo, kao anketni odbor u slučaju “Dragičević”, utvrdili mnogo propusta u tužilaštvu, MUP i Zavodu su sudsku medicinu. Na kraju se pokazalo da smo bili u pravu, jer je tužilaštvo konačno kvalifikovalo djelo – rekao je Glamočak.

Trend

Poslanik Slobodnog demokratskog srpskog kluba Darko Banjac kaže da je već upozoravao u NS RS da će nakon formiranja jednog, uslijediti zahtjevi za uspostavljanje novih anketnih odbora koji bi se bavili osjetljivim temama, a koje su u isključivoj nadležnosti pravosudnih institucija. 

– Suština je da NS RS ne može i ne treba da se bavi bilo kakvim slučajevima koji nisu u njenoj nadležnosti, a pogotovo poslom istražnih organa, odnosno tužilaštva, policije i sudova. Skupština ne može preuzeti niti njihova ovlašćenja niti da se baviti tom vrstom posla. Jer, ako bi NS RS za svaki pojedinačan slučaj formirala anektni odbor onda bi bila i tužilaštvo i sud, a u nekim situacijama i policija. Ona je najviši zakonodavni organ koji treba da se bavi donošenjem zakona i da se bavi sa onim što je propisano Ustavom. Ne može NS RS sa 42 glasa “za” ili sa 42 glasa “protiv” reći da nešto jeste ili nije krivično djelo – ističe Banjac.

Teško do rezultata

U PDP kažu da nemaju ništa protiv formiranja anketnog odbora kakav zahtijevaju veterani, ali poučeni iskustvom oko slučaja “Dragičević”, smatraju da se teško može nešto postići.

– Imali smo problema sa radom ovog anketnog odbora, a zamislite kako bi bilo teško raditi novom, koji bi nakon toliko godina trebalo da utvrđuje činjenice i okolnosti, pri čemu možda neki od svjedoka više nisu ni živi – kaže poslanik PDP u NS RS Miroslav Brčkalo.

Ubistva

Srđan Knežević – bivši komandant specijalne jedinice VRS „Beli vukovi“ i nekadašnji zamjenik načelnika CJB Srpsko Sarajevo ubijen je 7. avgusta 1998. u Palama, pod nerazjašnjenim okolnostima.

Željko Marković – načelnik CJB Istočno Sarajevo, ubijen je 24. septembra 2002. godine pred porodičnom kućom u Sokocu. Nalogodavci i izvršioci ubistva još nisu pronađeni.

Ljubiša Savić Mauzer – nekadašnji komandant Garde „Panteri“ i načelnik Uprave policije RS ubijen je 7. juna 2000. godine u Bijeljini. Sud BiH osudio je Đorđa Ždralu na 20 godina zatvora zbog ubistva Mauzera. U postupku je dokazano da je ubistvo planiralo i organizovalo više osoba, koje su poznate izvršiocu, ali je njihov identitet i dalje nepoznat.

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!