Društvo

Optuženi za ratni zločin prijeti novim ratom. Orić poručio Srbima: Ćeraćemo se još!

Optuženi za ratni zločin Naser Orić drži javna predavanja po Federaciji BiH u kojima prijeti novim ratnim sukobima.

Ratni komandant Armije BiH u Srebrenici, protiv koga je pred Sudom BiH obnovljen proces zbog optužbi da je odgovoran za stravične ratne zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima, navedene prijetnje izrekao je proteklog vikenda u prostorijama Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici.

Loading...

Učestvujući kao specijalni gost na promociji knjige “Život prije i poslije Srebrenice”, autorke Esnefe Smajlović Muhić, Orić je skoro punih pola sata držao klasični politički govor. Ponajviše je govorio o izdaji Srebrenice od strane bošnjačkih poličara, zatim o “genocidu” koji je nad Bošnjacima u Podrinju navodno počeo čak i prije izbijanja ratnih sukoba, o “četnicima” i “četnikušama” koji, kako je rekao, relativizuju zločine, pa sve do otvorenih prijetnji novim ratom, koji će, prema njegovim tvrdnjama, početi prije nego što mnogi vjeruju. 

– Meni kada su pričali mislio sam da rata više nikad neće biti, ali sljedeći rat će se desiti malo brže nego što smo ga mi dočekali. To vam ja kažem. Što kaže Matija Bećković, njihov, srpski akademik, ćeraćemo se još. Svega će biti osim toga da se nećemo ćerati – poručio je Orić sa govornice Zeničanima okupljenim u prostorijama Islamskog pedagoškog fakuleta.

Njegovo izlaganje pozdravljeno je gromoglasnim aplauzom.

Naser Orić

Predstavnici udruženja srpskih žrtava iz proteklog rata ogorčeni su time što je optuženom za najteže ratne zločine uopšte data prilika da nesmetano putuje zemljom i drži političke i ratnohuškačke govore.

– Kada je Tužilaštvo BiH prije nekoliko godina podiglo optužnicu protiv Nasera Orića, a Sud BiH mu omogućio da se brani sa slobode, svima je bilo jasno da će on to iskoristiti za pritiske i zastrašivanje svjedoka – kaže predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović.

On dodaje da se odmah nakon odluke Suda BiH o nezatvaranju Orića znalo da će sudski proces ličiti na farsu, što je, kako kaže, i potvrđeno ranijom oslobađajućom presudom bošnjačkom ratnom komandantu.

– Iako je ta skandalozna presuda poništena i cijeli postupak vraćen na početak, ništa se suštinski nije promijenilo. Iako je optužen za stravične zločine zbog kojih bi u svakoj normalnoj državi bio strpan iza rešetaka do okončanja novog suđenja, Orić i dalje slobodno šeta po FBiH, a sada, kako vidimo, drži i ratnohuškačke govore – kaže Mitrović.

Podsjećamo, Apelaciono vijeće Suda BiH prije nešto više od mjesec dana donijelo je odluku kojom se ukida oslobađajuća presuda Naseru Oriću i njegovom saborcu iz Armije BiH Sabahudinu Muhiću, koji su optuženi za svirepa ubistva zarobljenih Srba u srebreničkim selima Zalazje, Kunjerac i Lolići. Uvažavajući žalbu tužioca Miroslava Janjića, Apelaciono vijeće naložilo je poništavanje oslobađajuće presude i ponavljanje postupka. Optužnica protiv Orića i Muhića podignuta je u avgustu 2015. godine.

Atif Dudaković

Atif Dudaković

Prije Nasera Orića, huškačke poruke i prijetnje novim sukobima javno je iznosio još jedan bošnjački ratni komandant, Atif Dudaković, koji je takođe optužen za ratne zločine počinjene nad Srbima. 

Dudaković je, podsjećamo, početkom prošle godine u Luksemburgu bošnjačkoj dijaspori poručio da počnu nabavaljati vojničke uniforme i opremu, a sredinom iste godine je sa tribine u Konjicu poručio da rat još nije završen.

Odlukom Suda BiH Dudakoviću je takođe dozvoljeno da se brani sa slobode.

(srpskainfo)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!