Banjaluka

Tužilaštvo BiH će da provjeri objave Rajka Vasića na društvenim mrežama

Rajko Vasić, član Glavnog odbora SNSD-a i nekadašnji generalni sekretar ove stranke, objavio je na Twitteru skandaloznu poruku u kojoj je zaprijetio novim genocidom.

“Nešto mislim, ako toliko volite taj genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku”, napisao je Vasić.

Ubrzo nakon toga Vasić je objavio niz poruka mržnje kojim negira genocid u Srebrenici. Tako je, između ostalog, napisao “genocid je haško-sarajevska laž u kojoj uvijek stradaju bosanski muslimani”.

Na Twitteru su se povodom ovog eklatantnog sijanja mržnje javile reakcije.

Tako je književnik Faruk Šehić napisao:

“Rajko Vasić javno prijeti novim genocidom. Lik je eksponent politike koja vlada, kako ‘Mićko’ reče: boljim dijelom BiH. nije nikakav marginalac ni budala. Voli čovjek što je genocidan”.

“Dakle, nije više samo ludi Rajko Vasić, dužnosnici SNSD-a sada bez trunke zadrške, javno, Bošnjake zovu Turcima. Ako treba precizno objašnjenje kako je Karadžić koristio ovi vrstu dehumanizacije kako bi sproveo sistematsko nasilje, pogledati presudu, poglavlje o ideologiji”, napisao je Refik Hodžić

Tužilaštvo

Iz Tužilaštva BiH danas su saopštili da će provjeriti tviter objave člana Glavnog odbora SNSD Rajka Vasića od 10. jula ove godine. 

Ova reakcija je uslijedila je, kako navode federalni mediji, nakon prijava građana na poruke Vasića vezane za zločin koji je počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici.

– Nešto mislim, ako toliko volite taj genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku – napisao je Vasić na Tviteru.

O ovome se oglasio i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko koji je osudio poruke Vasića, nazvao ih gnusnim i uvredljivim, te pozvao na reakciju nadležnih.

– Ona takođe prijeti nasiljem. I to ne bilo kakvih nasiljem. Ona prijeti genocidom. To je krivično djelo. Krivični zakon FBiH sadrži specifične krivične odredbe i za takva djela primjenjuje se bez obzira gdje su djela počinjena pojasnio je Incko.

Objave Vasića na Tviteru osudila je i Ambasada SAD u Sarajevu.

(klix.ba/srpskainfo/foto: Siniša Pašalić)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!