Politika

Šukalo: Dodik će krenuti represivno, ostajem uz Dragičeviće ma kolika sila bila s druge strane

Adam Šukalo, narodni poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske uz porodicu je ubijenog Davida Dragičevića i tako će i ostati, rekao je, a u izjavi za novinsku agenciju Patria ističe da je „tačna formulacija du su građani u slučaju Dragičević, ne protiv sistema, nego da sistem radi protiv građana“.

– U ovom slučaju svi se trebamo zapitati kao ljudi, ja sam se prvo zapitao kao čovjek, pa onda i kao neko ko obavlja javnu funkciju, a ima naziv narodni poslanik. Pitanje je sljedeće šta u slučaju, s obzirom da se svi koji smo iz javnog i političkog života u BiH pozivamo na tu floskulu gdje kažemo da institucije treba da rade svoj posao, kada imamo materijalne dokaze da institucije, ne da ne rade svoj posao, nego rade protiv interesa građana. Čak i protiv interesa i na štetu jedne porodice u kontekstu rasvjetljavanja ubistva njihovog sina – kaže Šukalo. 

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske odbila da usvoji izvještaj Anketnog odbora oko ubistva mladića Davida Dragičevića, Adam Šukalo iz Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske ponavlja da je sad sve jasno i da institucije RS-a ne ispunjavaju ulogu koja je propisana ustavom i zakonom.

Loading...

– U tom momentu kad shvatite da taj odgovor postoji i da je on negativan i da institucije rade protiv sistema onda svi alati i institucionalni i izvaninstitucionalni koji su legitimni da bi se sistem i režim i svi oni koji ga zloupotrebljavaju vratile u ustavne i zakonske okvire. Zato je neophodan aktivizam i ponosan sam na građane Banja Luke i cijele BiH koji su podržali ovu borbu – kazao je Šukalo.

Iz opozicije kritikuju da Milorad Dodik, predsjednik RS-a, delegira različite teme, ne bi li skrenuo pažnju sa slučaja Dragičević, ali građanski aktivizam ne prestaje, jer se mjesecima hiljade građane okupljaju na Trgu Krajine u Banja Luci ili kako su ga prozvali Davidov trg.

– Moje mišljenje je da će režim na čelu s Miloradom Dodikom krenuti represivnim putem da spriječe ova okupljanja građana, pogotovo zato što su u sve većoj panici kako se bliže izbori. Naravno da u ovom momentu ova spontana okupljanja građana su dodatni pritisak na režim, koji, potpuno sam uvjeren u ovom momentu, neće moći kontrolirati, s obzirom da su već polako iskočili iz forme i prešli u obračun.

Danas još uvijek ne direktno, ali posredno putem nekih kvazianalitičara iz Srbije, a i određenih nevladinih organizacija koje su na Budžetu RS-a, a njihova rukovodstva služe isključivo za odbranu režima, a ne populacije koju predstavljaju. Iz tog razloga smatram da je ovo tek početak i očekujem da će biti svašta narednih dana – istakao je Šukalo. 

On podsjeća da ovakvih slučajeva nažalost ima širom BiH, a da Banja Luka treba da bude ponosna što je uspravno stala i suprotstavila se ovaj put.

– Nažalost, na samom kraju kada je jedan mladić, koji je bio poseban u svakom smislu riječi, stradao. Ali, kako je to i Davor (otac Davida Dragičevića op.a.) rekao, ako je njegov sin na neki način žrtva koju ne možemo bilo kakvim procesom ili građanskim aktivizmom vratiti porodici, onda svi kao roditelji moramo da se podignemo i da ne dozvolimo da se više ni jednom djetetu u BiH se desi ono što se desilo Davidu Dragičeviću.

Iz tog razloga smatram da sve što je moguće uraditi, a to je i komunikacija porodice Dragičević s međunarodnim organizacijama, s OHR-om, su ovog trenutka neophodne, jer je očigledno riječ o tome da se čitav režim koji upravlja sistemom u RS-u bori protiv jedne porodice, a to je porodica Dragičević. Ja ću biti uz porodicu Dragičević, a nije mi važno kolika će sila biti s druge strane – dodao je Šukalo.

(nap)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!