Banjaluka

Počinje akcija košenja ambrozije

Uklanjanje ambrozije sa javnih površina započeće u ponedjeljak, 16. jula. Kako su najavili iz Odjeljenja za komunalne poslove, ova akcija, kao i svake godine, obuhvatiće košenje javnih površina na kojima je evidentirana ova korovska biljka.

-Akcijom će biti obuhvaćena sva naselja. Planirano je da do kraja septembra ambroziju kosimo u tri navrata, čime će biti obuhvaćeno ukupno oko 70.000 metara kvadratnih javnih površina – rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove, i dodali da je u budžetu Grada za ove namjene izdvojeno 20.000 KM.

Ambrozija se najčešće javlja u blizini mjesta gdje se izvode građevinski radovi i određeni prekopi.

-Upravo ćemo i početi akciju na bivšem gradilištu na spajanju Istočnog tranzita – kazali su u ovom odjeljenju.

Istakli su da akciju uklanjanja ambrozije provode u saradnji sa Komunalnom policijom i Odjeljenjem za inspekcijske poslove, koji će tokom redovnih kontrola opominjati vlasnike dvorišta i parcela da su dužni da ih održavaju.

Inače, vlasnicima parcela se prvo nalaže da u određenom roku suzbiju ili unište korovsku biljku, a onim koji ne izvrše te mjere slijede novčane kazne.

U dosadašnjoj praksi, kontrolnim organima problem su predstavljala dvorišta bez vlasnika ili korisnika i dvorišta, čiji vlasnici ili korisnici trenutno nisu dostupni.

Ovim putem, pozivamo i sugrađane da se uključe u akciju i uklone ambroziju sa svojih privatnih parcela. Najjednostavnije je cijelu zajedno sa korijenom iščupati iz zemlje. U slučaju kada ambrozije ima na većim površinama, preporučuje se košenje i to prije cvjetanja.

Sugrađani mogu prijaviti nadležnim službama ukoliko primijete ambroziju, i to Komunalnoj policiji (051/306-464) ukuoliko je riječ o javnim površinama i Odjeljenju za inspekcijske poslove (051/244-428), ukoliko je riječ o prisustvu ambrozije na poljoprivrednom zemljištu. Na raspolaganju su im i dežurni telefon za prijavu komunalnih problema – broj: 051244-593 i mobilna aplikacija „Građanska patrola“.

Stručnjaci savjetuju da se ambrozija ukloni prije cvjetanja. Ističu da je polen ambrozije jedan od najjačih alergena u prirodi, te da nije opasna samo po ljude, već i za biljni svijet, jer tamo gdje se ona pojavi, smanjuju se i prinosi poljoprivrednih kultura.

Smatra se da je oko 10 odsto stanovništva alergično na polenov prah ambrozije. Veliku opasnost predstavlja i činjenica da sjeme ambrozije ostaje u zemlji i do 40 godina.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!