Društvo

Una i Sana – nemjerljivo bogatstvo koje treba sačuvati

NOVI GRAD – Rijeke Una i Sana sa pritokama predstavljaju nemjerljivo prirodno bogatstvo i potencijal koje treba sačuvati za buduće generacije, smatra predsjednik Skupštine Sportskog ribolovnog udruženja Novi Grad Edib DŽaferbegović.

Loading...

DŽaferbegović je povodom 14. marta – Međunarodnog dana rijeka, rekao Srni da opštinu Novi Grad prvo povezuju upravo sa rijekama Unom i Sanom.

“Naše udruženje gazduje sa 186 kilometara vodotoka Une i Sane sa pritokama. U rijekama imamo sve vrste slatkovodne ribe, a u potocima prirodna mrestilišta. To je naše bogatstvo koje svi treba da čuvamo”, naveo je on.

Prema njegovim riječima, Udruženje je prošle godine organizovalo dvije akcije uređenja obala rijeka i tri akcije poribljavanja.

Član Upravnog odbora Udruženja Mirko Adamović kaže da je ove godine planirana šira akcija uređenja obala Une i Sane.

“U dogovoru sa opštinom Novi Grad planiramo da u akciji, u koju će biti uključeni učenici i građani, uredimo obale naših rijeka”, rekao je Adamović.

On kaže da je planirano da u dogovoru sa nadležnim opštinskim službama u narednom periodu komunalni policajac čemcem ide u kontrolu sa članovima udruženja.

“Želimo zajedno da riješimo problem divljih deponija i smeća u vodi i na obalama”, rekao je Adamović.

Članovi Sportskog ribolovnog udruženja smatraju da je apsurdna i opasna ideja o odlaganju radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini Une na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj.

Oni su poručili da rijeke i biljni i životinjski svijet u njima treba čuvati, a ne uništavati.

Na inicijativu Sportskog ribolovnog udruženja, Skupština opštine Novi Grad je prošle godine usvojila odluku na osnovu koje je ograničena snaga motora čamaca na 60 konjskih snaga jer jači motori štete ribljem i biljnom svijetu.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!