Društvo

Građani odbranili banjalučki park

Stanovnici banjalučkog naselja Nova Varoš, uspjeli su u svojoj namjeri da sačuvaju zeleni površinu na raskrsnici ulica Dragiše Vasića i Tina Ujevića.
Tim povodom, predstavnici Inicijative građana Rekreativna zona Banjaluka uručili su Građanskoj inicijativi Nova Varoš priznanje na uspješno realizovanoj inicijativi.

Nakon saznanja da će se na mjestu na kome se trenutno nalazi jedina zelena površina u krugu nekoliko zgrada, graditi novi stambeno-poslovni objekat, mještani Nove Varoši izrazili su veliko nezadovoljstvo i nekoliko puta održali miran protest protiv te odluke.

Na adresu uprave Grada, poslali su skoro hiljadu ličnih zahtjeva stanara, što će se na kraju ispostaviti kao pravi potez. Na nedavno održanoj javnoj raspravi o Nacrtu Regulacionog plana za interpolaciju objekata društvenih sadržaja na užem području grada Banjaluke potvrđeno je da se odustaje od izgradnje.

„Nakon samo par dana dobre organizacije, uspjeli smo preko stotinu primjedbi, na kraju je to bilo 936 primjedbi koje su pristigle, najviše od strane mještana Nove Varoši na ovaj nacrt plana, da nekako svojom borbom koristeći zakonska sredstva da velikom željom emocijom građana Nove Varoši potvrdimo tu svoju borbu. Svjesni smo da sam proces planiranja prostora u gradu ne ide baš u nekom društvenom interesu već više u interesu pojedinaca“, rekla je ispred Građanske inicijative Nova Varoš, Tatjana Suhajček Đukić.

Pobjeda mještana naselja Nova Varoš je značajan pokazatelj koliko je pravovremeno uključivanje javnosti u proces donošenja odluka u planiranju prostora u svom naselju od izuzetnog značaja i kako se voljom, željom i dobrom organizacijom, može uticati na projekte Grada i poštovati volja građana.

„Nama je drago što je još jedna organizovana grupa građana profesionalno odbranila površinu koja im je bila izuzetno bitna. Ljude se polako bude i staju u odbranu onog svog životnog prostora, što u stvari čini ovaj čitav grad, gradom za ljude. Tako da, ono što je najbitnije je da se ova inicijativa praktično predstavi, između ostalog i ova pobjeda ljudi iz naselja Nova Varoš, kao jedan od primjera koji mogu da se prenesu i na druga naselja i druge gradove u BIH“, rekao je predstavnik Inicijative građana „Rekreativna zona Banjaluka“ Tihomir Dakić.

Mještani Nove Varoši, predložili su i da se pomenuta zelena površina proglasi parkom, te da se u drugu svrhu ne može koristiti. To će biti i cilj za sve zelene površine u naselju, poručili su iz Građanske incijative Nova Varoš.

(BN)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!