Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Privreda

Izvještaj protiv 15 poreskih obveznika: Budžet oštetili za 1,8 miliona KM

Istražioci Poreske uprave Republike Srpske imali su u prvih šest mjeseci ove godine pune ruke posla s obzirom na to da su nadležnim tužilaštvima dostavili izvještaje protiv 15 poreskih obveznika za koje se sumnja da su budžet RS oštetili za 1,8 miliona maraka.

Prema podacima, najviše posla imali su s utajom poreza i doprinosa, ali i zloupotrebom ovlaštenja u privredi, te falsifikovanjem isprava, zloupotrebom lažnog stečaja i oštećenjem tuđih prava.

Za utaju poreza i doprinosa podneseno je osam prijava, i to protiv odgovornih u preduzećima “Žita-Klas” iz Istočne Ilidže, “Fruktiko” Ljubinje, “Mešići Trade” Prijedor, Auto-klub “Retro” iz Laktaša, “Huremagić” iz Cazina, NPC “International” Banjaluka, “Euromib” Laktaši, ali i protiv poreskog obveznika Vinka Mitrovića iz Modriče.

Prema računici iz Poreske uprave, oni su zbirno budžetu RS napravili štetu od 1.436.217 KM.

Pored toga, u prvoj polovini ove godine Poreska uprava RS je nadležnim tužilaštvima podnijela i tri izvještaja protiv odgovornih lica u tri preduzeća zbog sumnje u postojanje krivičnog djela zloupotreba ovlaštenja u privredi.

Ukupna pričinjena šteta po budžet RS samo po osnovu ovog krivičnog djela iznosi 216.069 maraka, a izvještaji su podneseni protiv četiri odgovorna lica u preduzećima “Euro motors” Banjaluka, Agencija za posredničke usluge “Media BiH” Laktaši, te “Okei Compani” takođe iz Laktaša.

U periodu januar – jun 2018. godine dva izvještaja tužilaštvima su podnesena i zbog sumnje da je izvršeno krivično djelo zloupotreba lažnog stečaja, čime je po budžet RS pričinjena šteta u iznosu od 99.812 KM, a izvještaji su zbog ovog krivičnog djela podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima “So komerc” Banjaluka i “Sarex” Banjaluka.

Isto tako, nadležnom tužilaštvu je podnesen i izvještaj zbog osnova sumnje da je odgovorno lice u preduzeću “Esperanza Company” Banjaluka počinilo krivično djelo falsifikovanje isprava.

Pored toga, izvještaj je podnesen i protiv odgovornih lica u preduzeću “Dezosanit” Banjaluka, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo oštećenje tuđih prava, čime je po budžet RS pričinjena ukupna šteta u iznosu od 12.000 KM.

Nikola Salapura, portparol Poreske uprave, kazao je kako ovi podaci pokazuju da je i u prvoj polovini 2018. godine nastavljen intenzivan rad istražilaca Poreske uprave RS na terenu, s ciljem razotkrivanja krivičnih djela.

“Naglašavamo da će inspektori Poreske uprave RS i u narednom periodu, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivan rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu Republike Srpske”, kazao je on.

Ekonomista Predrag Duduković kaže kako je činjenica da su kontrole, posebno one s ciljem suzbijanja utaje poreza, u zadnje vrijeme češće i intenzivnije.

“Ovim se šalje poruka da se oni koji ne plaćaju porez dovode u istu ravninu s onima koji ga plaćaju. Sa druge strane se povećava ukupan priliv u budžet, tako da se mogu očekivati još veće kontrole”, kazao je on.

(NN)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button