Društvo

Kakva se kampanja sprema: Manje o budućnosti i napretku, a više o prošlosti

Kao i decenijama unazad, kampanju za predstojeće opšte izbore koji se održavaju u oktobru obilježiće priča o prošlosti i ugroženosti sa diskreditovanjem političkih protivnika i njihovim omalovažavanjem i gotovo je sigurno da će tek rijetki kandidati govoriti o budućnosti i mogućnostima za ekonomski napredak i socijalnu sigurnost.

Ovo je u suštini stav analitičara o tome kakva nas kampanje očekuje, koji naglašavaju da sa starim licima i političarima, koji se i ove izbore, kao i prethodnih nekoliko, nalaze na listama, ne može očekivati ništa novo.

Loading...

“Već sada znamo da tu neće biti ništa novo i već sada je trasiran taj put, a političari će igrati na jaku nacionalnu kartu s izraženim emotivnim nabojem. Imamo nova stara lica na političkoj sceni i na listi su ljudi koji su decenijama u političkim partijama”, rekla je Tanja Topić, politički analitičar.

O suštinskim stvarima, kao što su demografska kataklizma na ovim prostorima, bolji materijalni položaj penzionera i radnika, privredni razvoj, kvalitetnije obrazovanje i bolji zdravstveni sistem, malo će biti riječi, a one koji bi o tome pričali, birači vrlo vjerovatno neće prepoznati.

Kako naglašavaju analitičari, za razliku od ostalih zemalja, u BiH se rijetko ili gotovo nikada u kampanji nije pričalo o budućnosti i vizijama, osim u malom dijelu koji se odnosi na evropske integracije i put BiH ka EU.

Takođe naglašavaju da, kao i u prethodnim godinama, kada je u pitanju put u EU možemo očekivati puno demagogije i lažne želje o reformama neophodnim na putu evrointegracija.

“Kao i prethodne, i ova kampanja će biti jako prljava. Neće se birati sredstva da se dobije blagonaklonost birača, i to je karakteristika izbora u BiH. Još nismo stvorili ambijent da s radošću idemo na izbore i opet ćemo slušati neka obećanja, sijaće se strah i širiti predrasude prema drugom”, rekao je Vehid Šehić, analitičar i bivši predsjednik Centralne izbore komisije BiH.

Izbornoj kampanji u BiH već mjesecima su podređene manje-više sve aktivnosti političara i političkih partija i sve što budu radili u narednom periodu, kako ocjenjuju analitičari, biće u funkciji izbora, a kako kažu, poslije 7. oktobra o eventualnim obećanjima koje su dali niko više neće voditi računa.

Prema političarima u BiH stigla su upozorenja i iz Evrope, odnosno sugestije da u kampanji više govore o budućnosti i prilikama, a ne o prošlosti jer su narodu na ovim prostorima neophodni optimizam i nada i stvaranje ambijenta da se na prostoru BiH može živjeti od svog rada.

Ono što je još nepoznanica i o čemu gotovo niko ne govori jeste izlaznost, od koje praktično zavise i rezultati izbora. Niska izlaznost i mali broj birača, u svakom slučaju, pogodovaće partijama na vlasti.

“Izlaznost na izbore je najveća zagonetka. Puno se operiše prognozama i kako će ko proći, a nijedno istraživanje ne projektuje izlaznost. Lično mislim da ako ne ostane na istom nivou, da bi mogla biti manja, što partijama na vlasti odgovara jer imaju dobru, disciplinovanu stranačku vojsku koja sa sobom nosi obavezu izlaska na izbore”, kaže Topić.

(NN)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!