Banjaluka

U vrtićima nema mjesta za sve mališane

Manjak vrtića godinama predstavlja problem roditeljima Banjalučkih mališana.

Vrtići mogu primiti oko 30 odsto djece koja žive u gradu, što je nedovoljno, jer bi obuhvaćenost trebala iznositi najmanje 50 odsto.

Loading...

Iz Centra za predškolsko obrazovanje kažu da bi ovaj problem mogao biti umanjen, ali ne i potpuno riješen, izgradnjom vrtića u naseljima Rosulje i Obilićevo.

“Potrebno bi bilo da se radi na jednoj široj i dubljoj strategiji razvoja i građenja novih vrtića, kako bi se taj obuhvat mogao postići u narednom periodu,”rekla je Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banja Luka.

Starčevica, najveće naselje u gradu ima samo dva vrtića. Trenutno se radi na popravci još jednog što će, barem malo, poboljšati stanje. Neke porodice nemaju problem pri nalasku vrtića za svoje mališane, kaže Jovan Radovanović.

“Pa ja koliko znam, što se tiče naših porodica, ko god se javio da nema mjestu u vrtiću angažovali smo se i tražili podršku od Centra za predškolsko vaspitanje, i dobili smo je,” rekao je Radovanović, predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece.

Pored izgradnje novih objekata, razmatra se još jedan način da bi se roditeljima olakšalo obrazovanje mališana, tvrdi zamjenik gradonačelnika Banjaluke.

“Pored rješavanja ovih objekata mi počinjemo da razgovaramo da li treba da se okrenemo regionu i na način kako je to region riješio. Da vršimo diferencirano cijenu, da spustimo cijenu još više za one koji su u stanju potrebe, ali eventualno da uvažimo tržišnu cijenu za one porodice čija su primanja iznad određenog nivoa,” rekao je Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika Grada Banjaluka.

Skoro dvije hiljade mališana nalazi se na listi čekanja, jer u vrtićima nema dovoljno kapaciteta. Neki od njih, ali ne svi, biće primljeni nakon konkursa, koji će biti otvoren od 1. do 15. avgusta.

 

(atv)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!