Politika

Vlada Srpske: Najniža plata od 1. avgusta 440 KM

Vlada Republike Srpske, na prijedlog Ekonomsko-socijalnog savjeta, donijela je odluku o izmjeni odluke o najnižoj plati u Srpskoj u 2018. godini, koja sada iznosi 440 KM i isplaćivaće se od 1. avgusta.

Ova odluka je još jedna u nizu mjera Vlade preduzetih s ciljem stvaranja što povoljnijeg privrednog ambijenta i položaja radnika u Srpskoj kroz smanjivanje fiskalnih opterećenja u svrhu povećanja plata i zaštite najnižih plata, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Loading...

Vlada je na današnjoj sjednici donijela rješenje o davanju saglasnosti Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica za utrošak 268.000 KM, od čega će za kapitalne grantovi za finansiranje povratka u FBiH biti izdvojeno 60.000 KM.

“Na ime doznaka za finansiranje povratka u FBiH izdvojeno je 15.000 KM, za doznake za finansiranje povratka u Republiku Srpsku 8.000 KM, dok su kapitalni grantovi za rješavanje problema interno raseljenih lica 40.000 KM i kapitalni grantovi za finansiranje povratka u Srpsku 145.000 KM.”

Vlada Republike Srpske usvojila je i informaciju o stanju u poljoprivrednoj proizvodnji, s fokusom na stanje u proizvodnji pšenice i malina.

U saopštenju se dodaje da Vlada podržava mjere i aktivnosti koje preduzima Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a koje su usmjerene na stabilizaciju dohotka poljoprivrednih proizvođača i mogućnost obnavljanja ciklusa proizvodnje, kroz podsticajne mjere koje provodi Vlada.

Vlada se danas upoznala i o izvještaju Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora Srpske za 2017. godinu, u kojem se navodi da je ostvaren pozitivan finansijski rezultat na nivou bankarskog i mikrokreditnog sektora.

“Pozitivan rezultat i rast obračunate premije ostvaren je u oblasti osiguranja, pri čemu je u obračunatoj premiji dominantno učešće imala obračunata premija osiguranja od autoodgovornosti.”

U izvještaju se dodaje da je evidentan nastavak trenda rasta učešća dužničkih hartija od vrijednosti u ukupno ostvarenom prometu na Banjalučkoj berzi hartija od vrijednosti, ali i smanjenje broja učesnika na tržištu kapitala osim investicionih fondova.

Iz Vlade napominju da je Komitet dao doprinos donošenju Zakona o zastupanju u osiguranju i posredovanju u osiguranju i reosiguranju, Zakona o izmjenama i dopunama Zakonom o Penzijskom rezervnom fondu, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu.

“U narednom periodu, jačanje finansijskog sektora i njegove otpornosti na poremećaje biće ključne aktivnosti Komiteta, s posebnom pažnjom usmjerenom na sprovođenje strožih pravila poslovanja banaka radi obezbjeđenja stabilnog i sigurnog finansijskog sistema i zaštite deponenata, kao i veće tržišne discipline poslovanja banaka.”

(RTRS)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!