Privreda

Golić: Riješiti problem različitog tumačenja obaveza preduzeća

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je danas da je potrebno riješiti problem različitog tumačenja obaveza pojedinih vodovodnih preduzeća, jer neka plaćaju PDV, a druga to ne moraju.

Golićka, koja je prisustvovala sjednici Upravnog odbora Udruženja “Vodovodi Republike Srpske” u Banjaluci, pojasnila je da pojedini inspektori Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH različito tumače obaveze vodovodnih preduzeća, te neka moraju plaćati ovaj porez, dok u drugim kontrolama ovih preduzeća, kako na nivou Republike Srpske, tako i na nivou Federacije BiH /FBiH/, inspektori smatraju da to ne treba. 

– Dogovorili smo se da Upravnom odboru UIO BiH uputimo pismo u kojem bi ukazali na ovaj problem, jer pojedini inspektori različito tumače obaveze vodovodnih preduzeća, izjavila je novinarima Golićka nakon sjednice na kojoj je za predsjednika Udruženja izabran direktor preduzeća “Vodovod” Banjaluka Zoran Popović.

Loading...

Golićka je ocijenila da je dobro što su vodovodna preduzeća preuzela nadležnost nad seoskim vodovodima, jer će na ovaj način biti kontrolisana ispravnost vode koju konzumiraju stanovnici seoskih područja.

Ona je dodala da je na sastanku bilo riječi i o novom zakonskom propisu, koji bi mogao da reguliše samo pitanje vodovodnih preduzeća, na osnovu metodologije koju je uradio UNDP.

– Smatramo da ovu oblast svakako treba zakonski regulisati, ali vodeći računa da ne dođe do prenosa nadležnosti ili formiranja krovne institucije, koja je nepotrebna i koja ne može biti formirana, jer ustavna nadležnost nad svim komunalnim preduzećima pripada isključivo Republici Srpskoj, odnosno FBiH i distriktu Brčko, rekla je Golićka.

Popović je izjavio da je plan da se u narednom periodu unaprijedi rad svih vodovodnih preduzeća u Republici Srpskoj, uz podršku i pomoć resornih ministarstava. 

– Cilj nam je da profesionalizujemo ovo naše udruženje, te da imamo stalno zaposlenog stručnjaka koji će biti vodilja Udruženja, rekao je Popović.

Kada je riječ o banjalučkom “Vodovodu”, on je naveo da je jedan od problema sa kojima se ovo preduzeće susreće i to što je u svoju nadležnost primilo seoske vodovode.

– To nam je veliko opterećenje jer se radi oko 700 kilometara dodatne vodovodne mreže, od koje imamo puno manje prihoda u odnosu na troškove koje imamo da bismo je održavali, rekao je Popović.

Udruženje “Vodovodi Republike Srpske” osnovano je 2001. godine, sa sjedištem pri “Vodovodu i kanalizaciji” Istočno Novo Sarajevo i trenutno broji 38 članica.

(srna)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!