Društvo

Dodatak na oboljelu djecu koja nisu obuhvaćena zakonom 90 KM

Vlada Republike Srpske saglasila se danas da djeca sa oštećenjima ili oboljenjima koja ne uzrokuju funkcionalnu zavisnost i koja ne ostvaruju prava na dodatak na djecu - ostvare pravo na dodatak od 90,85 KM mjesečno.

“Podrška na ostvarivanje prava na dodatak na djecu obezbjeđuje se djeci sa oštećenjima ili oboljenjima koji ne utiču na funkcionisanje u aktivnostima svakodnevnog života i ne ostvaruju prava na dodatak na djecu propisana Zakonom o dječijoj zaštiti, dakle nezavisno od materijalnog položaja porodice i rasporeda rođenja djeteta, u iznosu od 90,85 KM mjesečno”, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

U saopšenju se precizira da se djetetom sa oštećenjem ili oboljenjem smatra dijete sa oštećenjem vida, sluha, sa oštećenjem u govorno-glasovnoj komunikaciji, sa tjelesnim oštećenjem ili hroničnim oboljenjem, sa intelektualnim oštećenjem, sa psihičkim poremećajem i oboljenjem, višestrukim oštećenjima, ili sa drugim oštećenjem ili oboljenjem koji dovode do poteškoća u psihomotornom i senzomotornom razvoju.

Ova podrška Vlade Republike Srpske odnosi se na korisnike koji su zahtjev za ostvarivanje prava na dodatak na djecu podnijeli od dana stupanja na snagu Zakona, odnosno od 1. januara 2018. godine.

Trenutno u Republici Srpskoj pravo na dječiji dodatak koristi 21.966 djece, od kojih je 4.010 iz ovih osjetljivih kategorija.

U narednom periodu doći će do povećanja broja korisnika dodatka na djecu, a s ciljem unapređenja dječije zaštite i jačanju porodice kao osnovne ćelije društva, navodi se u saopštenju.

Ključne riječi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!