Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Naloženo uništavanje 744 kilograma hrane

Nadležne inspekcije Inspektorata Republike Srpske svakodnevno vrše kontrolu proizvodnje i prometa hrane, a sa ciljem da namirnice koja se prometuje u Republici Srpskoj budu zdravstveno ispravne i bezbjedne za ljudsku upotrebu.

Inspektori kontrolišu higijenske uslove objekta i okoline, opremu, ispravnost rashladnih uređaja, način čuvanja hrane, dokaze o zdravstvenom stanju lica koja rade sa hranom, deklaracije, evidencije o izvršenim analizama i drugo.

Republička veterinarska inspekcija i inspekcija za hranu su za prvih šest mjeseci ove godine u unutrašnjem nadzoru izvršile 1.069 kontrola subjekata u poslovanju sa hranom, kao što su poslastičarnice, restorani, roštiljnice, prodavnice, mesnice, sabirna mjesta za mlijeko, klaonice, pakirni centri za jaja i drugi.

Utvrđivanje zdravstveno neispravne hrane je mnogo rjeđe od utvrđivanja raznih nepravilnosti koje za posljedicu mogu imati neispravnu hranu kao što su nedovoljna higijena objekta, neadekvatno skladištenje i čuvanje hrane, označavanje i deklarisanje sirovina i proizvoda, sanitarni preglede zaposlenih lica i slično. Kada se konstatuje ova vrsta nepravilnosti inspektori preduzimaju mjere kojima nalažu otklanjanje istih.

U slučajevima kada se utvrdi da hrana ne ispunjava propisane parametre kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, inspektori nalažu njeno uništavanje.

U prvom polugodištu ove godine po nalogu republičke inspekcije uništeno je 744 kilograma hrane koja je neprikladna za ljudsku upotrebu zbog neodgovarajuće deklaracije i proteklog roka upotrebe. Najčešće su to proizvodi koji po svojoj prirodi imaju kraći rok trajanja upotrebe, kao što su mliječni i mesni proizvodi, osvježavajuća pića, konditorski proizvodi i slično.

Važno je istaći da je riječ o pojedinačnim slučajevima u kojima su zatečene manje količine hrane, jer velike količine hrane proteklog roka upotrebe sami trgovci povlače iz prometa jer na osnovu uredne dokumentacije o otpisu mogu vratiti dio plaćenog poreza.

Na osnovu svega navedenog možemo reći da se na tržištu Republike Srpske prometuje kontrolisana hrana. Kontrole koje provodi inspekcija su sveobuhvatne, od primarne proizvodnje do gotovog proizvoda.

(akta)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button